Prosvjedi za i protiv gradnje džamije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pristaše i protivnici gradnje islamskog kulturnog centra i džamije na mjestu gdje su stajali njujorški Blizanci uništeni u teroristickim napadima 11. rujna u nedjelju su prosvjedovali u središtu Manhattana, no sukoba nije bilo zbog jakih snaga policije.

Plan gradnje islamskog kulturnog centra potaknuo je nacionalnu raspravu o prihvatljivosti zamisli da džamija nikne na mjestu gdje su islamski teroristi iz Al Kaide 2001. ubili 3.000 ljudi.

Republikanci, koji se protive gradnji, koriste se temom džamije kao sredstvom napada na predsjednika Baracka Obamu prije izbora na kojima ce se njegovi demokrati boriti da zadrže kontrolu u Kongresu.

Protivnici projekta smatraju da bi džamija mogla potaknuti vjerski ekstremizam, a zagovornici brane pravo na slobodu vjeroispovijesti, snošljivost i razumijevanje.

Stotine protivnika nosile su u nedjelju na Manhattanu natpise "Ne džamiji", fotografije teroristickih napada, pjevale pjesmu "Born in the USA" Brucea Springsteena, a uocena je i poruka "Nisu svi muslimani teroristi, ali svi teroristi bili su muslimani".

CNN je javio da je bilo oko 250 zagovornika gradnje islamskog centra, a protivnika više, oko 450, prenosi agencija dpa. Pristaše gradnje islamskog centra natpisima su porucivali da brane slobodu vjeroispovijesti.

Predsjednik Obama brani pravo muslimana na gradnju centra, a protive se republikanci, medu njima i bivša kandidatkinja za potpredsjednicu Sarah Palin. Treci zagovaraju gradnju centra na manje spornoj lokaciji.


Podijeli: Facebook Twiter