Prosvjedi ventil ogorcenim gradanima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Gradani imaju pravo na prosvjede i dok su mirni i dostojanstveni, mi ih podržavamo. U sveopcoj muci i apatiji osjecaju se zapostavljeni i prosvjedi su im postali jedini ventil. Umjesto da im kaže koje je pravo stanje u državi, cega bi se trebali odreci da bi nam potom bilo bolje, Vlada i dalje djeluje ad hoc, od slucaja do slucaja, pa su gradani ostali bez nade. Kap je prelila cašu, gradani su ogorceni jer su nakon nepravedne privatizacije saznali za afere s crnim torbama pa im je svega dosta", prokomentirala je pitanje iz publike o aktualnim zbivanjima dopredsjednica SDP-a Milanka Opacic na tribini u rovinjskom Domu kulture.

Tribina je prigodno naslovljena "Žene na tržištu rada". Opacic je upozorila da smo vec "prešli Rubikon" i da mali broj zaposlenih u proizvodnji ne može više nositi teret rastrošne države. Naglasila je da se nikakav pomak ne može dogoditi bez novog zapošljavanja i povecanja proizvodnje, koja jedino može stvoriti novu vrijednost i rasteretiti krizu.

- U jadnom je položaju vojska od 400 tisuca nezaposlenih i onih koji za svoj rad ne dobivaju placu. Vlada je odbila naš prijedlog za osnivanje radnih sudova, koji bi pomogli u razrješavanju radnih sporova. Uz to, inspekcije su neucinkovite pa se velik broj ugovora o radu ne poštuje, a za prekršitelje nema sankcija, rekla je Opacic.

Po njenom mišljenju Hrvatska ipak može bolje, posebno zato što ima obrazovanu radnu snagu. Treba samo otvoriti jeftinije kreditne linije i omoguciti povecanje proizvodnje za postojece gospodarske subjekte, kao i osnivanje novih. U sadašnjem nacinu raspodjele poticajnih kredita i sredstava puno je prostora za muljanje.

- U našem jedinom mandatu pokazali smo kako treba poticati gospodarstvo i povecavati broj zaposlenih. Veliki sistemi se sporo pokrecu pa cemo, ako nam biraci ukažu priliku, najprije poticati malo gospodarstvo i obrtnike, posebno one koji mogu uz mala ulaganja brzo zaposliti veci broj ljudi, istaknula je Opacic.

Na pitanje iz publike hoce li SDP pokrenuti ponovno vracanje prava ženama da odu u mirovinu pet godine prije muškaraca, Opacic je rekla da bi trebalo postojati više mogucnosti. U nekim profesijama moguc je rad i u poznijim godinama, ali ne i u proizvodnji, pa bi zakoni koji to reguliraju trebali biti fleksibilniji.

Kao veliki problem Opacic je istaknula i nizak natalitet u Hrvatskoj, što vec ugrožava naciju. Glavni je razlog za to ugovaranje radnog odnosa na odredeno vrijeme, što je gotovo postalo pravilo. U takvim uvjetima mladi se kasno vjencaju i teško odlucuju za djecu, rekla je.

Nakon tribine Milanka Opacic je u sjedištu SDP-a u Ferrijevoj ulici otvorila izložbu djela mlade rovinjske slikarice Marije Curcic. Na izložbi pod nazivom "Consensus Gentium" izloženi su radovi iz najnovijeg ciklusa ove umjetnice.


Podijeli: Facebook Twiter