Prosvjedi u Tuzli: Policija upotrijebila suzavac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policija je u Tuzli je u četvrtak oko 15 sati upotrijebivši suzavac rastjerala većinu prosvjednika protiv teškog socijalnog stanja koji su tijekom dana okružili okružili zgradu županijske vlade.

Skupine prosvjednika razbježale su se po okolnim ulicama a na zgradi vlade načinjena je znatna materijalna šteta.

Denisa Šaranović, supruga Adisa Šaranovića koji je posredstvom Facebooka u srijedu pozivao na prosvjede, kazala je kako se uz ostalo traži i njegovo puštanje iz pritvora. "Pozivam (županijskog) premijera Seda Čauševića da oslobodi zatočene i razgovara s nezadovoljnim građanima", kazala je novinarima Šaranović.

Prosvjednicima koji na ulicama Tuzle već dva dana traže svoja prava i negoduju zbog siromaštva i nezaposlenosti u četvrtak su potporu pružile i manje skupine građana okupljene pred sjedištima županijskih vlada u Sarajevu, Bihaću i Zenici. U Sarajevu se okupilo oko stotinjak ljudi koji su jajima i kamenjem gađali zgradu županijske vlade. Uz povike "revolucija" i "lopovi, izađite" prosvjednici su iskazivali nezadovoljstvo stanjem u zemlji. Prosvjednici su jajima gađali i sjedište županijske vlade u Bihaću.

Policija je u četvrtak u Tuzli intervenirala nakon što su prosvjednici pojačali napade na zgradu županijske vlade tražeći ostavku premijera i ministara. Procjenjuje se da je na ulicama više od pet tisuća ljudi. Policiji je upućeno pojačanje iz drugih gradova.

Iz službe hitne pomoći potvrđeno je da je liječničku intervenciju zatražilo više osoba, lakše ozlijeđenih tijekom prosvjeda. Potporu prosvjednicima u Tuzli dalo je i stotinjak građana Sarajeva koji su se poslije podne okupili pred sjedištem vlade Sarajevske županije.

Pozivi na prosvjede upućeni su posredstvom društvenih mreža, a iza njih stoje neformalne skupine koje se nazivaju "Udar" i "Revolt". Prosvjede organizirane u srijedu potaknuli su radnici više tuzlanskih tvrtki koje su nakon privatizacije dospjele u stečaj. Njima su se pridružili ostali građani nezadovoljni socijalnim stanjem.

Na području Tuzlanske županije trenutačno je više od 100 tisuća nezaposlenih. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter