Prosvjedi u Turskoj: Vlasti potvrdile i drugu smrt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijesti o stvarnom stanju u zemlji iz Turske zadnjih dana izlaze "na kapaljku". Iako se društvenim mrežama već danima šire informacije o tome kako u nasilnim antivladinim prosvjedima ima mrtvih, a i Amnesty International je još tijekom vikenda izvijestio da su najmanje dvije osobe poginule, turske vlasti su se tek s nekoliko dana zakašnjenja odlučile na potvrdu prvih smrtnih slučajeva.

Prva službeno potvrđena žrtva stradala u nasilnim prosvjedima je 20-godišnji Mehmet Ayvalitas, koji je, po informacijama dobivenima od turskog udruženja liječnika, stradao u istanbulskoj četvrti Mayis kad se taksi zabio u grupu prosvjednika.

Drugu smrt potvrdile su lokalne vlasti u gradu Antakaya. Dvadesetdvogodišnji Abdullah Comert, mladi pripadnik opozicijske Republikanske narodne stranke, ustrijeljen je. Vlasti su izvijestile da je "teško ozlijeđen u pucnjavi od strane neidentificirane osobe" te je kasnije preminuo u bolnici.

Stvarni broj smrtno stradalih zasad je nepoznat, strahuje se da ih je i puno više. Neslužbene brojke govore o stotinama ozlijeđenih. Jedno od najvećih udruženja turskih radničkih sindikata, Kesk, koje okuplja oko 240.000 radnika, odlučilo je podržati antivladine prosvjede diljem Turske dvodnevnim štrajkom. Udruženje koje predstavlja 11 sindikata Vladu optužuje za "državni teror" i nepoštivanje demokracije. Štrajk najavljen za utorak i srijedu pogodit će škole, sveučilišta, državne institucije i urede...

Dok prosvjedi drmaju zemljom, turski premijer Recep Tayyip Erdogan iz nje je otišao. Kazao je da nije riječ o "bijegu iz zemlje", već o duže vremena planiranom službenom četverodnevnom posjetu Maroku, Alžiru i Tunisu.

Erdogan ne samo da ne radi na smirenju situacije već, štoviše, dok je izvan Turske uvjerava da se situacija u zemlji smiruje. "Do mog povratka problemi će biti riješeni", kazao je.

No, kad se pogleda stvarno stanje u zemlji jasno je da u Erdoganovim pričama nema ni trunke istine. I jučerašnji prosvjedi potrajali su do dugo u noć. Najžešće je ponovno bilo u Istanbulu, na trgu Taksim i ispred ureda vlade u četvrti Bešiktaš te u Ankari. Prosvjednike se opet rastjerivalo suzavcem.

Utorak je započeo novim okupljanjima prosvjednika već od ranih jutarnjih sati, a policija ih je zasula novom dozom suzavca i mlazovima vodenih topova. (Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter