Prosvjedi u Srbiji nezadovoljnih pobjedom premijera Vučića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više tisuća građana, većinom studenata i mladih, sudjelovalo je u srijedu u skoro dvadeset srbijanskih gradova na prosvjedima protiv "diktature" koje su u ponedjeljak započeli nezadovoljnici pobjedom premijera Aleksandra Vučića na nedjeljnim predsjedničkim izborima koji izbore smatraju neregularnim.

Prema izvješćima društvenih mreža studenti mirno sudjeluju na skupovima u 17 gradova Srbije nazvanim "Prosvjed protiv diktature".

Studenti na početku kolone koja je u prosvjednoj šetnji središnjim beogradskim ulicama rekli su za N1 da ne znaju putanju šetnje, da nemaju šefa, već se samo kreću, pa “kamo stignu”.

Na početku kolone nalazi se veliki transparent "Dole diktatura", a građane predvode bubnjari. Građani nose naljepnice "Puk'o je" i "Drugi krug", uzvikuju "Lopovi", a nose i zastave Srbije i transparente "Vučiću lopove" i "Stop diktaturi".

Okupljeni traže i smjenu Aleksandra Vučića, da ne budu jeftina radna snaga, kao i da ne moraju biti članovi stranke kako bi dobili posao.

U srijedu su usuglašeni prvi zahtjevi visokoškolaca beogradskog, novosadskog i niškog sveučilišta.

Studenti predlažu da prosvjedi  traju do smjene članova Republičkog izbornog povjerenstva "zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda", te traže smjenu predsjednice srbijanskog parlamenta Maje Gojković, "zbog blokade rada Narodne skupštine".

Studentski zahtjev je i smjena ravnatelja RTS-a i urednika Informativnog programa RTS, "zbog režimskog izvještavanja i neravnomjerne zastupljenosti kandidata".

Traži se i smjena članova savjeta Regulatornog tijela za elektroničke medije (REM)  jer nisu po službenoj dužnosti pratili zastupljenost kandidata na javnom servisu tijekom kampanje niti su reagirali na brojne prijave više stotina prekršaja.

Studenti Beogradskog sveučilišta dodatno traže sređivanje biračkih spiskova kako bi se utvrdio točan broj birača i potom uvođenje elektroničkog glasovanja kako bi se spriječile manipulacije i zlouporabe.

Ukoliko se ne ispune ovi zahtjevi student su najavili da će prosvjedi trajati do raspisivanja izvanrednih parlamentarnih izbora.

Studentski pokret Novi Sad objavio je na mrežama da podržava sve iznijete zahtjeve i da je odlučio još ih zaoštriti.

“Mi prije svega tražimo kompletnu smjenu vlasti i oslobađanje medija od stranačke kontrole, obustavu provođenja mjera štednje kroz plaće i mirovine te svako daljnje ugrožavanje socijalno-ekonomskih uvjeta. Ovo zahtijevamo jer problem ne vidimo samo u trenutačnoj vlasti nego u cjelokupnom ekonomskom sistemu koji ova vlast podržava", priopćio je ovaj pokret, a prenose elektronički mediji.

Nakon optužbi srbijanskog ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića da iza studentskih prosvjeda stoje “protukandidati Aleksandra Vučića koji ih je na ovim izborima uvjerljivo pobijedio” stigla je i prva poruka iz inozemstva.

“Moskva se nada da će sve političke snage u Srbiji pokazati odgovoran pristup i neće dozvoliti destabiliziranje u zemlji, kao i da će sva pitanja biti rješavana u okviru zakona, izjavila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Ona je istaknula da "u demokratskoj i prijateljskoj Srbiji postoje sve mogućnosti za realiziranje građanskih prava, uključujući i slobodu govora i okupljanja” te odbacila dovođenje u sumnju rezultata predsjedničkih izbora od 2. travnja na prosvjedima u Srbiji.

"Ali, mnogobrojni promatrači, među kojima i inozemni priopćili su da znatna kršenja izbornog prava nisu zabilježena i da je glasovanje provedeno u skladu s općeprihvaćenim normama, te da rezultati objektivno odražavaju volju srpskih birača", navodi se u izjavi Zaharove objavljenoj na internetskoj stranici  ruskog MVP-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter