Prosvjedi u Sloveniji protekli bez izgreda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U desetak slovenskih gradova ponovo su održani prosvjedi protiv političkih elita općenito i sadašnje vlade, ali su ovaj put protekli bez izgreda.

Najviše prosvjednika okupilo se u Ljubljani ispred parlamenta, oko 6.000, te u Mariboru gdje ih je na trgu Leona Štukelja po podacima policije bilo manje od tisuću. Janez Ogulin iz ljubljanske policijske uprave izjavio je da su prosvjedi u svim gradovima protekli bez izgreda, a u Ljubljani je policija privela dvojicu prosvjednika zbog "nedoličnog ponašanja" i manjeg kršenja odredaba o javnom redu i miru.

Skupine koje prosvjede organiziraju preko Facebooka najavljuju da će se oni nastaviti i idućeg tjedna, a prema nekim informacijama u Ljubljani će prosvjednici na ulicama biti i u subotu, kad u parlamentu prisegu daje novi predsjednik Borut Pahor.

U protekla četiri tjedna od kada traju, prosvjedi protiv političara, kriznog stanja u društvu i političke korupcije okupili su najviše potpore u Mariboru i Ljubljani. Iako su se javnim izjavama prosvjednicima pridružili pojedini intelektualci, oni za sada nisu dobili jasan politički profil i zahtjeve koji bi prosvjednike povezali.

Unatoč tome, predsjednik slovenske vlade Janez Janša smatra kako je dio prosvjednika izmanipulirala tzv. "stara ljevica" koja se protivi mjerama štednje, te da se njima pokušava destabilizirati njegovu vladu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter