Prosvjedi u povodu 1. svibnja diljem Europe i svijeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tradicionalne manifestacije na 1. svibnja održavaju se u petak diljem Europe i svijeta, a sindikalci i radnici na Međunarodni praznik rada upozoravaju na visoku nezaposlenost i stroge mjere štednje te traže veće plaće i bolje radne uvjete.

Grčki ministar financija Janis Varufakis sudjelovao je u Ateni na poziv sindikata u proslavi 1. svibnja, neradnog dana u Grčkoj, koja je okupila tisuće ljudi, prenosi AFP.

Kontroverzni i medijski vrlo praćen ministar radikalne lijeve vlade Sirize stigao je oko podneva na Trg Klafthmonos, blizu središta Atene, gdje su sindikalne središnjice privatnog sektora, Opća konfederacija radnika i javnog sektora Adedi organizirale prosvjede na kojima se prema policiji skupilo 2500 osoba.

U pratnji trojice ministara iz radikalne lijeve vlade premijera Aleksisa Ciprasa, Varufakis pozdravio je prosvjednike i otišao, a prosvjedni marš krenuo je prema parlamentu na obližnjem trgu Sintagma.

I posvuda u Francuskoj sindikati su organizirali različite događaje, a suosnivač Nacionalne fronte (FN) pokazao je da se rat s kćeri, predsjednicom stranke, nastavlja.

"Svatko je na svom mjestu", izjavio je počasni predsjednik FN-a Jean-Marie Le Pen prije nego je u Parizu kao i svake godine položio vijenac ispred kipa Ivane Orleanske, junakinje rata protiv Engleza u 15. stoljeću. Njegova kći Marine učinila je isto ali nešto ranije tijekom jutra.

Što se tiče sindikata, najavljeno je nekoliko marševa. Sindikat CGT predvodit će zajedno s još tri formacije povorke protiv štednje, dok će CFDT ugostiti mlade na "festivalu" u Parizu. Treći sindikat po važnosti, Radnička snaga, prosvjedovat će sama.

Nekoliko tisuća radnika prosvjedovalo je u središtu Teherana zahtijevajući bolje životne uvjete i davanje prednosti pri zapošljavanju Irancima, izvijestila je u petak novinska agencija Ilna.

Ovo je prvi put tijekom zadnjih godina da se takav prosvjed organizira u povodu 1. svibnja.

"Zapošljavanje stranih radnika znači nezaposlenost iranskih", pisalo je na velikom transparentu koji su nosili prosvjednici, prema fotografiji koju je objavila Ilna. Stopa nezaposlenosti u Iranu premašuje deset posto radno aktivnog stanovništva.

Tisuće policijskih časnika raspoređene su u Istanbulu za slučaj nemira protuvladinih prosvjednika na Međunarodni praznik rada. Turski mediji su izvijestili da je oko 10.000 policajaca na središnjem trgu Taksimu gdje je policija prošle godine koristila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala prosvjednike.

Organizatori su izjavili da će ovogodišnji skupovi ponovno imati na meti vladu, ali nisu naveli lokacije skupova niti njihovi planovi. Vlada je zabranila prosvjede na Taksimu.

U Taipeiu je povodom 1. svibnja na ulice izašlo više od 10.000 ljudi pozivajući da poboljšanje uvjeta rada na Tajvanu. Prosvjede je organiziralo 15 sindikata koji, među ostalim, traže kraći radni tjedan i veće plaće, prenosi dpa.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter