Prosvjedi u Portugalu protiv politike štednje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko tisuća Portugalaca prosvjedovalo je u subotu pred predsjedničkom palačom u Lisabonu tražeći ostavku vlade čija je politika štednje, po mišljenju prosvjednika, znatno pogoršala recesiju i povećala nezaposlenost.

"Promijenite politiku", "Vlada van", "Protiv iskorištavanja i osiromašenja", samo su neki od transparenata koje su nosili prosvjednici na poziv glavnog portugalskog sindikata CGTP koji je u glavni grad autobusima doveo ljude i iz ostalih dijelova zemlje.

- Moramo učiniti sve što je u našoj moći da se riješimo ove vlade, rekao je glavni tajnik CGTP-a Armenio Carlos.

Predsjednik Anibal Cavaco Silva ima ovlasti raspustiti vladu i sazvati nove izbore, što bi po najnovijim anketama htjelo 57 posto stanovnika Portugala.

Očekuje se da će portugalsko gospodarstvo ove godine zabilježiti pad od 2,3 posto, uz skok stope nezaposlenosti iznad rekordnih 18 posto.

Uz nove uštede, Portugal bi trebao smanjiti proračunski manjak u ovoj godini na 5,5 posto BDP-a, a iduće na četiri posto. U 2015. bi konačno deficit trebao biti sveden na 2,5 posto, odnosno ispod u EU-u dopuštenih maksimalno tri posto BDP-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter