Prosvjedi u Portugalu i Azerbajdžanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko stotina tisuca Portugalaca prodefiliralo je u subotu ulicama Lisabona i još deset portugalskih gradova prosvjedujuci protiv novih mjera štednje koje je vlada najavila dan prije.

U glavnome se gradu okupilo oko 200.000 prosvjednika. Isticali su transparente na kojima je pisalo kako traže politicke promjene koje bi omogucile smanjenje nezaposlenosti, bolje radne uvjete za mlade bez neizvjesnosti i bolji životni standard. "Jucerašnja vladina najava još oštrijih mjera štednje je sramna. Ovi prosvjedi pocetak su cijelog niza novih demonstracija", rekla je sudionica prosvjeda.



Azerbejdžanska policija privela je 50 pristalica oporbene stranke Musavat, koji su u subotu u glavnome gradu Baku prosvjedovali protiv vladajuce stranke.

Otkad je u Azerbejdžanu na vlast 1993. došao sovjetski veteran Hejdar Alijev, gotovo dvadeset godina vlada ista obitelj. 2003. naslijedio ga je njegov sin Ilham. Oko 200 clanova Musavata okupilo se na prosvjedima u središtu grada. Stranka je objasnila da su vlasti zabranile prosvjede, strahujuci da ce biti prekinut promet. Ovo su prvi ulicni prosvjedi nakon parlamentarnih izbora održanih u studenome, kada oporbene stranke nisu osvojile nijedno mjesto u parlamentu. Demonstranti su izvikivali "Ostavka" i "Sloboda".

Policija je izvijestila da je u prosvjedima sudjelovalo oko 150 ljudi te da ih je 20 privedeno.


Podijeli: Facebook Twiter