Prosvjedi u Istanbulu protiv vlade i korupcije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuće Turaka izašle su u nedjelju na ulice Istanbula da bi prosvjedovale protiv vlade zbog korupcijskog skandala koji je doveo do niza uhićenja i potkopao popularnost premijera Tayyipa Erdogana.

Dvadeset četiri osobe, među kojima su sinovi ministara i čelnik Halkbanke u državnom vlasništvu, formalno je optuženo u okviru istrage o korupciji koju je Erdogan nazvao "prljavom operacijom" da bi se potkopala njegova vlast.

Erdogan je zauzvrat otpustio i smijenio oko 70 dužnosnika policije, uključujući moćnog čelnika istanbulske policije, u sve širem obračunu sa snagama koje su pokrenule istragu.

Erdogan je za posjeta sjeveru zemlje privukao tisuće svojih pristaša, no u Istanbulu su prosvjednici protiv vlade preplavili trg Kadikoy gdje se trebao održati prosvjed protiv vladinih planova urbanizacije, no najvećim ih je dijelom policija rastjerala suzavcem i vodenim topovima.

- Svugdje je (Erdoganova) AK stranka, svugdje je korupcija, uzvikivali su prosvjednici referirajući se na slogan ljetošnjih prosvjeda protiv vlade na trgu Taksim na kojima je uzvikivano: "Svugdje je Taksim, svugdje je otpor". Kao i u slučaju prosvjeda prošlog ljeta, Erdogan je za krizu optužio upletanje iz inozemstva.

- Oni postavljaju zle i mračne zamke u našoj zemlji koristeći svoje lokalne pijune da bi narušili jedinstvo i integritet Turske, rekao je Erdogan u nedjelju u gradu Giresunu na crnomorskoj obali. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter