Prosvjedi protiv zabrane okupljanja u Madridu i Frankfurtu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uoci prve godišnjice prosvjeda ogorcenih, rodenog 15. svibnja u Španjolskoj, u Frankfurtu prosvjeduju protiv zabrane okupljanja koju su izrekle gradske vlasti, a njihovi kolege u Madridu odbacuju ocjene da je pokret izgubio snagu, iako su svjesni da su sada potrebne konkretne akcije i bolja organizacija.

U obranu temeljnog prava na slobodu izražavanja u 17 sati u ponedjeljak poslije podne sudionici prosvjeda Occupy Frankfurt suprostavili su se odluci frankfurtskog gradskog vijeca o zabrani okupljanja od 16. do 19. svibnja, navodno zbog prijetnje izbijanja nasilja.

Prosvjedno naselje ispred sjedišta Europske središnje banke (ECB) u Frankfurtu, simbola bankarske moci, održalo se tijekom cijele zime iako je u njemu logorovalo dvadesetak najžilavijih ogorcenih i bekucnici.

- Mi smo jedini kamp u Europi koji je toliko dugo izdržao, navodi Thomas, glasnogovornik skupine Occupy Frankfurt, jer slicna naselja u Londonu, Madridu ili New Yorku odavno su uklonjena.

Sudionici pokreta Occupy Frankfurt okupljanjima dižu svoj glas protiv politicke krize koja teško pogada živote milijuna ljudi u Europi, a što je moguce sprijeciti. Iskazuju neslaganje s politikom štednje koju propisuju europske vlade i Trojka ECB-a, Europska komisija i Medunarodni monetarni fond.

U Španjolskoj se u utorak obiljžava godinu dana od rodenja pokreta za koji nitko nije ocekivao da ce postati tako mocan, kaže Rita Maestre iz udruge Juventud Sin Futuro (Mladost bez buducnost).

Dok su pripremali prve prosvjede protiv bankarske pohlepe, nezaposlenosti i korupcije financijskih sustava, organizatori su optimisticno ocekivali 10.000 ljudi, no pokret se proširio i deseci tisuca prosvjedovali su u brojnim španjolskim gradovima nakon dugih mjeseci letargije i šutnje unatoc rastucoj krizi.

- Ogorceni nisu nestali i prerano je ocjenjivati kakve su promjene donijeli jer to je tek pocetak kraja mnogih stvari: pred nama su epohalne promjene, uvjeren je Jon Aguirre (27), arhitekt iz gradanske udruge Stvarna demokracija sada (Democraica Real Ya).

Mladi Španjolci isticu da se u godinu dana kriza društva u njihovoj zemlji produbila. Recesija je potaknula eksploziju nezaposlenosti od 24,4 posto, ona pogada svakog drugog mladog Španjolca u polovici radno sposobnih, a ona druga polovica radi poslove koji su smece, kažu.

U meduvremenu je na izborima pobijedila desnica i zabranila svako kampiranje te propisala prosvjednicima da svaku vecer moraju trgove napustiti u 22 sata.

Mladi Španjolci vjeruju da je pokret još snažan i da su ogorceni ostvarili velik uspjeh: naucili su organizirati se i sprijeciti izbacivanje onih obitelji iz njihovih domova koje nisu više mogle otplacivati zajam.


Podijeli: Facebook Twiter