Prosvjedi posvadili ribare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ne odricemo pravo bilo kojem kolegi ribaru da na svoj nacin komentira stanje u ribarstvu, ali u trenutku kada se ocekuje završetak pregovora s EU-om, 'nacin ulice' i pozive na rušenje ustroja smatramo neprihvatljivim, posebno u kontekstu cinjenice da se u zadnjih nekoliko godina konacno pocelo rješavati desetljecima zapostavljeno stanje u hrvatskom ribarstvu.

Neosporno, stanje u ribarskom sektoru je teško, te smo najvecim dijelom suglasni s konstruktivnim i opravdanim zahtjevima da se stanje mora mijenjati hitno i neodgodivo.

Istovremeno, iako su mirni prosvjedi demokratsko pravo svakog pojedinca, naši clanovi - oko 500 profesionalnih ribara, svaki s najmanje jednim zaposlenim - odlucno traže od Uprave ribarstva i nadležnog ministarstva da se nastavi sa zapocetim reformama i sukladno realnim mogucnostima uvaže aktualne specificnosti hrvatskog ribarstva."

Ovo, izmedu ostaloga, stoji u priopcenju upucenom javnosti, kolegama ribarima i predstavnicima vlasti, s jucerašnjeg sastanka Koordinacije ribarskih zadruga Hrvatske, što je održan u Rijeci.

Dosadašnju suradnju s resornim ministarstvom, državnim tajnikom i Upravom za ribarstvo ocijenili smo dobrom, kazao nam je nakon jucerašnjeg sastanka predsjednik porecke zadruge Istra Michael Tasic.

Sastanak, kojem su prisustvovali predstavnici sedam zadruga, održan je na inicijativu pulske zadruge Lanterna, a pokazao je ocitu razjedinjenost medu ribarima.

Naime, ni Tasic ne skriva da je pravi razlog sastanka, kojem su prisustvovali i predstavnici Uprave za ribarstvo, nedavni prosvjed koji su organizirale ribarske udruge, a na kojima je prozvan državni tajnik Tonci Božanic, te je upozoreno na loše vodenje ribarske politike.

- Sastanak je održan na inicijativu naših clanova. U posljednje se vrijeme govori samo o ribarskim udrugama i njihovim zahtjevima. Htjeli smo ovime pokazati da su zadruge važan cimbenik u sektoru te da treba zajednickim snagama krenuti u sukreiranje ribarske politike, kaže Tasic.

Iako negira da su se zadruge sastale ne bi li dale podršku Božanicu, to je iz njihovih zakljucaka ipak evidentno. Time su jasno rekli i što misle o prosvjedima svojih kolega iz udruga. Tasic, medutim, kaže da se i zadruge slažu s nekim zahtjevima udruga, no o tome ipak nije bilo rijeci na jucerašnjem rijeckom sastanku.

Ono o cemu se govorilo jest osnivanje saveza ribarskih zadruga, što ce se realizirati kad bude usvojen i novi zakon o zadrugama.


Podijeli: Facebook Twiter