Prosvjedi ne ometaju pristup EU-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Eventualni prijevremeni parlamentarni izbori ne smetaju procesu pristupanja Hrvatske u clanstvo Europske unije, a prosvjedi protiv Vlade u Hrvatskoj ne mogu biti razlogom usporavanja pregovarackog procesa, vec se smatraju cinom demokratskog izražavanja nezadovoljstva gradana stanjem u državi i vladinom politikom."

Izjavio je to Veljko Ivancic, predsjednik HNS-a u Istarskoj županiji, na konferenciji za novinare iznoseci zakljucke s prošlotjednih razgovora koje su delegati HNS-a vodili u Bruxellesu s predstavnicima institucija EU-a.

Delegacija HNS-a razgovarala je s potpredsjednicom Europskog parlamenta Silvanom Koch-Mehrin, koordinatorom Europske komisije za pristupne pregovore s Hrvatskom Stefanom Fantaronijem i mnogim drugima.

Ivancic je rekao da su im u Bruxellesu porucili da nije bitan datum pristupanja, vec stupanj pripremljenosti.

- Za Hrvatsku kažu da je spremna za prijem u EU kao što nije bila niti jedna od 12 novoprimljenih clanica. To znaci da cemo tijekom clanstva imati manje problema u prilagodbi funkcioniranja u novoj zajednici. Problemi koji se pojavljuju tijekom pregovora rezultat su nedovoljno dobro odradene domace zadace koju je Hrvatska dužna prezentirati EU-u. Poteškoce Hrvatske su i u tome da sama mora pregovarati s EU-om, za razliku od drugih zemalja koje su to cinile u skupinama, zakljucio je Ivancic. Dodao da je putovanje HNS-ovaca u Belgiju organizirala i financirala njemacka zaklada "Friedrich Naumann".

Potpredsjednik županijskog HNS-a Alen Damijanic pozvao je da se prije ulaska Hrvatske u EU napravi decentralizacija kako bi Županija dobila sredstva kojima bi mogla gospodarstvo uciiniti konkurentnijim i zaštititi ga.

Luka Stancic, glasnogovornik istarskog HNS-a, pozvao je Vladu da odredi datum parlamentarnih izbora i porucio da su ovi prosvjedi i za pristupanje EU-u, jer se tamo bolje živi.


Podijeli: Facebook Twiter