Prosvjedi na 3. godišnjicu katastrofe u Fukushimi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko desetaka tisuća ljudi u nedjelju je sudjelovalo u antinuklearnim prosvjedima u Tokiju, organiziranim u povodu obilježavanja treće godišnjice nuklearne katastrofe u Fukushimi, najgore nakon one koja je pogodila Černobil.

Prosvjednici su se okupili u središtu grada u parku Hibiya, nedaleko od zgrada vlade i ministarstava, a potom se uputili prema zgradi parlamenta.

Svojim okupljanjem demonstranti izražavaju nezadovoljstvo i osuđuju nuklearnu industriju te premijera Shinzu Abea koji se od povratka na vlast prije nešto više od godinu dana zalaže za ponovno puštanje u rad nuklearnih centrala na otočju, obustavljenog nakon nesreće u Fukushimi. Abe nuklearnu energiju smatra neophodnom s obzirom na to da Japanu nedostaju prirodni izvori energije.

- Važno je da postignemo da nas se i dalje čuje i zamjećuje, rekao je jedan od prosvjednika. "Danas se u Japanu električna energija ne dobiva iz nuklearnih elektrana. Ako nastavimo s ovakvom politikom - bez nuklearki, zauzmemo se za promicanje obnovljivih izvora energije te uložimo u tehnologiju niske energetske potrošnje, mogli bismo živjeti bez nuklearki", kazao je.

Japanci su spremni za obilježavanje sjećanja na 9. ožujka 2011. kada je otok pogodio potres magnitude 9 praćen tsunamijem, nakon čega je 11. ožujka uslijedilo veliko oštećenje nuklearne elektrane u Fukushimi. U katastrofi su smrtno stradale 15.884 osobe, a 2.636 ih se smatra nestalima. Po službenim podacima policije, od stresa i zdravstvenih komplikacija nakon katastrofe je umrlo još 1.656 ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter