Prosvjedi i poskupljenja srušili vladu u Bugarskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ostavkom vlade premijera Bojka Borisova zbog nasilnih prosvjeda potaknutih velikim povećanjem cijene struje, Bugarska se u srijedu pridružila nizu europskih vlada koje su pale jer su oštrim mjerama štednje pokušale riješiti europsku dužničku krizu.

Višednevno nasilje s 28 ozlijeđenih nastavilo se u srijedu ujutro kada se pokušao zapaliti 36-godišnji Bugarin u gradu Varni i hospitaliziran je u kritičnom stanju, prenosi AFP. Agencija dodaje da je preminuo mladić koji se u utorak zapalio u Velikom Tarnovu, a koji je, prema policiji, patio od psihičkih tegoba.

Ostavkom u srijedu premijer Borisov distancirao se od nasilja "prema narodu koji ga je doveo na vlast" kazavši kako neće "sudjelovati u vladi čija policija tuče prosvjednike" i najavio smanjenje cijene struje i povlačenje licence češkom distributeru čime će izazvati krizu s Češkom, pišu agencije.

Uz povike "mafija" i "ostavka" Bugari danima prosvjeduju zbog vrtoglavih cijena energije koje nameću monopolisti u toj najsiromašnijoj članici Europske unije s niskim životnim standardom.

S nezaposlenošću od 11,9 posto i prosječnom plaćom od 410 eura, režije "pojedu" golem dio skromnih bugarskih plaća, a cijena struje povećana za 13 posto u srpnju zapravo je stanovnike pogodila tek u zimi zbog visokih troškova grijanja.

Borisov je najavio otkazivanje licence češkom disributeru ČEZ-u koji je povisio cijenu struje i strahuje se da će time izazvati krizu s Češkom koja posjeduje 70 posto tvrtke.

Češka vlada već je u sporu s Albanijom koja je prošli mjesec ČEZ-u otkazala licencu, piše Reuters.

Analitičari se slažu da je ostavka premijera Borisova jedini moguć razuman potez jer mu omogućuje pokušaj sastavljanja nove vlade ili uspjeh na izborima koji bi mogli biti raspisani prije redovitih u srpnju. Borisovljeva stranka GERB izgubila je popularnost zbog štednje i pala na 22 posto, koliko ankete daju i socijalistima.

Sam Borisov dobio bi približno jednak broj glasova kao i vođa oporbenih socijalista Sergej Stanišev, piše agencija AFP.

Oporba je zadnjih dana pozivala na raspisivanje prijevremenih izbora, no traži da ih organizira prijelazna vlada, jer strahuje da bi vlada desnog centra, koja je sada podnijela ostavku, mogla manipulirati.

Reuters ističe da je od izbijanja dužničke krize krajem 2009. velik broj zemalja članica EU-a izabrao nove vlade. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter