Prosvjedi diljem svijeta obilježili praznik rada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodni praznik rada: Diljem svijeta prosvjedi, sukobi, uhićenja
 
 
Od Hong Konga do Istanbula, Moskve i Atene, u brojnim svjetskim gradovima u četvrtak su se okupili milijuni ljudi na međunarodni dan radnika - 1. svibnja koji se obilježava kao dan sjećanja na velike radničke prosvjede održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine.
 
U talijanskom Torinu između nekoliko stotina prosvjednika i policije došlo je do sukoba. Prosvjednici su praznik rada iskoristili da bi izrazili nezadovoljstvo zbog visoke stope nezaposlenosti i oštrih mjera štednje u zemlji te dvogodišnje recesije koja se osobito osjeća u ovom industrijskom gradu. Na policajce su bacali dimne bombe nakon čega su izbili sukobi. U mirnom prosvjedu organiziranom na poziv glavnih sindikata u Pordenoneu se okupilo nekoliko tisuća sudionika. Zbog zatvaranja tvornice u kojoj se proizvode perilice rublja švedske tvrtke Electrolux ugrožena su radna mjesta 1300 zaposlenika. Stopa nezaposlenosti u Italiji je u ožujku iznosila 12,7 posto, što je neznatno niže nego u veljači (13 posto), prenosi France presse.
 
I u glavnome grčkom gradu Ateni te u luci Solun u četvrtak se okupilo nekoliko tisuća prosvjednika. I oni su poput svojih talijanskih kolega prosvjedovali zbog oštrih mjera štednje u zemlji te su se zalagali za socijalnu Europu, podsjećajući kako je bogatstvo "rezultat rada i napora radnika".
 
"Bogatstvo je 'proizvod' rada radnika, a ne kapitalista", uzvikivali su prosvjednici u Ateni gdje se na poziv sindikata i ljevičarskih stranaka okupilo oko 15.000 ljudi. Gradom su prošli u dvije kolone. "Nikad više 1. svibnja bez posla", moglo se pročitati ne jednom transparentu.
 
Na ulice sedamdesetak gradova izašli su i Španjolci. I to je jedna od europskih zemalja u kojoj je nezaposlenost dosegnula rekordnu stopu.
 
Tradicionalni prvosvibanjski mimohod u Beču prošao je u znaku predizborne kampanje za europske izbore. Tisuće pristaša socijaldemokratske stranke sudjelovalo je u mimohodu prema Rathausplazu, a govornici su poručili kako su skorašnji izbori za Europski parlament šansa za "smjenu konzervativne većine" i njezine politike koju su nazvali neoliberalnom.
 
"Nećemo moći uvjeriti mnoge mlade nezaposlene ljude u Europi u smisao mirne, zajedničke Europe, ako ne budemo ulagali u zapošljavanje i borbu protiv nezaposlenosti", poručio je predsjednik vladajućeg SPOe-a i austrijski kancelar Werner Faymann.
 
Za razliku od socijaldemokrata, Austrijska pučka stranka (OeVP) je pozvala na "europski doručak" u Beču. "Mi ne marširamo, mi radimo", poručio je zamjenik austrijskog kancelara, predsjednik OeVP-a Michael Spindelegger.
 
Papa Franjo u svojoj je prvosvibanjskoj poruci podsjetio političare na njihovu društvenu odgovornost.
 
"Molim nositelje političke odgovornosti da ne zaborave dvije stvari: ljudsko dostojanstvo i zajedničku dobrobit", napisao je papa na twitteru. Katolička Crkva 1. svibnja slabi blagdan svetog Josipa radnika.
 
Više od 100.000 prosvjednika sudjelovalo je na moskovskom Crvenom trgu u obilježavanju praznika rada, a dpa prenosi kako je riječ o prvome takvom okupljanju ispred Kremlja od raspada SSSR-a prije 23 godine.
 
Prosvjednici su nosili sovjetske i ruske zastave, a među njima je bilo i onih koji su isticali transparente s riječima potpore odluci ruskoga predsjednika Vladimira Putina o aneksiji Krima. "Krim će zauvijek biti ruski", pisalo je na jednom. Na trgovima i ulicama ostalih ruskih gradova okupilo se oko dva milijuna ljudi, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax.
 
Stotine prosvjednika okupljenih na instanbulskom Trgu Taksim, na kojemu su okupljanja zabranjena, vodenim topovima i suzavcem pokušala je rastjerati policija. Trg Taksim simbol je otpora turskoga naroda protiv turske vlade. U sukobima između policije i prosvjednika lakše je ranjena 51 osoba, a privedeno ih je 138, izvijestio je Reuters.
 
Proslavu 1. svibnja policija je omela i u Kambodži gdje su sindikati pozvali na prosvjed i potporu radnicima u tekstilnoj industriji koji štrajkaju zbog nehumanih uvjeta rada i minimalnih plaća. Većina radnika u toj najvažnijoj kambodžanskoj gospodarskoj grani u kojoj je zaposleno oko 650.000 ljudi, mjesečno zarađuje manje od 100 dolara. (Hina)

Podijeli: Facebook Twiter