Prosvjedi diljem Perua zbog pomilovanja bivšeg predsjednika

Dio istarske haiku obitelji - Đermano Vitasović, Marija Pogorilić, Dejan Pavlinović, Malvina Mileta i Marija Maretić
Dio istarske haiku obitelji - Đermano Vitasović, Marija Pogorilić, Dejan Pavlinović, Malvina Mileta i Marija Maretić

Tisuće prosvjednika izašlo je u četvrtak na ulice diljem Perua kako bi prosvjedovali protiv nedavnog pomilovanja bivšeg diktatora Alberta Fujimorija, pri čemu je izbilo nasilje.

U prijestolnici Limi prosvjednici su uzvikivali "Nikad više Fujimori" dok su marširali prema državnom Vrhovnom sudu. Nasilje između prosvjednika i policije izbilo je tijekom prosvjeda u drugim većim gradovima poput Arequipe, Chiclaya i Trujilloa.

Televizija RPP prenosi kako su se demonstranti pokušali približiti klinici Centenario u Limi, u okrugu Pueblo Libre, u kojoj je Fujimori hospitaliziran od subote zbog problema s visokim krvnim tlakom.

Reuters prenosi kako je policija koristila suzavac na prosvjednicima koji su skrenuli s dozvoljene rute prema kući predsjednika Pedra Pabla Kuczynskija u financijskoj četvrti, pri čemu je uhićeno četvero ljudi.

Fujimori, Peruanac japanskog podrijetla, vladao je tom državom između 1990. i 2000. godine, nakon čega je pobjegao od optužbi za masovnu korupciju i kršenje ljudskih prava.

Izručen je iz Čilea 2007. i pritvoren na šest godina zbog zloupotrebe moći, a 2009. je dobio dodatnih 25 godina zbog kršenja ljudskih prava počinjenih tijekom njegove vladavine, ukljućujući naredbu o masakru nad 25 ljudi.

Kuczynski je rekao da je 79-godišnji Fujimori u subotu pomilovan zbog lošeg zdravlja, no kritičari tvrde kako je to dio tajnog dogovora između sina tog bivšeg diktatora i predsjednika koji je nedavno preživio glasanje o povjerenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter