Prosvjed Zelene akcije i Zelene Istre zbog Plomina C


Transparentima s natpisima "Plomin C: fotelje ili zdravlje građana" i prekriženim natpisom Plomin C aktivisti Zelene akcije i Zelene Istre održali su danas prosvjednu akciju ispred hotela Laguna Parentium uoči početka održavanja izbornog sabora IDS-a.

- Smatramo da je IDS neprincipijelan jer tvrdi da se protivi termoelektrani Plomin C na ugljen i time sakuplja jeftine političke bodove, dok je na nacionalnoj razini ova stranka jedna od članica vladajuće koalicije i jasno je da pripadanjem toj koaliciji dijeli i stavove. A stavovi koalicije su da agresivno zagovara gradnju termoelektrane na ugljen. IDS ima i svog ministra, koji je ministar turizma, ali ne koristi svoju moć za zaustavljanje ovog štetnog projekta, rekao je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Citirao je uskoro bivšeg predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića: "Projekti trebaju promijeniti Hrvatsku, a ako je i Plomin jedan od njih, onda će biti", što, kaže Ivčić, jasno pokazuje da IDS ne namjerava osporavati Plomin C na ugljen. Zato su se okupili prije održavanja sabora, jer zahtijevaju od IDS-a da bude dosljedan u svojoj politici i da se treba dosljedno boriti protiv korištenja ugljena u termoelektrani. 

Irena Burba iz Zelene Istre podsjetila je da su u listopadu 2012. godine na Županijskoj skupštini donijeti zaključci kojima je Vladi poslana jasna poruka da se traži poštivanje prostornog plana Istarske županije koji predviđa termoelektranu na plin i tada je skupština predložila zaključak da će se raspisati referendum.   

- Svjedoci smo da su u predizbornim kampanjama predstavnici IDS-a itekako koristili tu temu i Jakovčić da je rekao da je "jasna poruka koju Istra šalje hrvatskoj Vladi", "da dijalog nema alternative" i "da su njihovi stavovi jasni". I novi župan Flego se u predizbornoj kampanji izjasnio da očekuje da Vlada poštuje donesene propise i zakone i da ne ogluši o volju naroda izrečenu kroz predstavnička tijela Istarske županije. I u županijskoj strategiji razvoja se govori da energetski sustav treba biti okrenut čišćim izvorima energije, istaknula je Burba.

Zaključila je da ovim putem IDS-u postavljaju jasno pitanje o tome koja je njihova politika i neka se napokon izjasne i daju konkretan stav oko Plomina C. Za vrijeme prosvjeda nekolicina uzvanika sabora prošla je ispred prosvjednika, ali nije bilo reakcija. (V. HABEREITER, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter