Prosvjed zbog prometnih preinaka u Brtonigli


Stotinjak građana uz još toliko prolaznika okupilo se danas na Trgu sv. Zenona ispred crkve kako bi javno pokazalo svoje nezadovoljstvo uvođenjem novog prometnog režima u Brtonigli.

Nakon prvog skupa u lipnju i dalje se bune zbog pretvaranja Glavne ulice u jednosmjernu, preusmjeravanja prometa u uske sporedne ulice gdje se nalaze vrtić i škola i korištenja nepreglednog izlaza na glavnu cestu gdje je prema planu trebao niknuti novi kružni tok koji bi, smatraju građani, trebao biti prioritet umjesto prometnog češljanja centra mjesta od strane onih koji tamo ne žive.

- Sad i mi imamo golf teren: pare su poberene, rješenja nema, rupe imamo, samo palice treba kupiti, zaključio je poduzetnik Edo Dino Demark i pokupio aplauz misleći na rupe za stupiće na gradskim ulicama.

S vidljivim promjenama na ulicama mjesta započelo se prije Uskrsa kad su iscrtane prve prometne regulacije, postavljanje stupića blokirali su građani, prometne znakove čuvaju redari, a za kružni tok prema Kršetama izgradnja bi trebala početi na jesen.

Za uspostavu novog prometnog režima postavljen je probni rok od 60 dana koji je trebao isteći, ali nije zbog blokade radova, a Edi Milokanović, predstavnik grupe građana koji su organizirali skup, kazao je da načelnik Dorijano Labinjan biva nedostupnim za njihove zahtjeve unatoč nezadovoljstvu.

- Nova prometna regulacija rađena je od repa prema glavi. Najprije je označena horizontalna signalizacija, onda su naručeni znakovi i sve ostalo, a tek su onda vijećnici informirani o učinjenome, sve bez javnog natječaja, rekao je.

Načelnik nije prisustvovao prosvjedu, no došlo je pet vijećnika s kojima smo razgovarali.

- Projekt je napravljen, ali postavlja se pitanje tko će platiti troškove kad se zaustavi, mi tražimo da netko odgovara. U razvijenim zemljama čovjek koji pogriješi, odmah daje ostavku, rekao je Željko Ružić iz SDP-a dok Antonio Ravalico s Nezavisne liste nositelja Tullija Ferneticha najvažnijim smatra da se Glavna ulica ostavi dvosmjernom, a ostalo prepušta volji naroda.

Da ima drugih prioriteta poput spajanja na kanalizaciju i pročistača, a prometna regulacija mogla se provesti u duljem razdoblju smatra Franko Turina s iste liste. - Kad bi svaki dan šetalo sto prolaznika, možda bi to bilo potrebno. Teško je ovako kad ljudi nisu zadovoljni, kaže.

Mještani koje smo zatekli na skupu bune se zbog nespretno postavljenih znakova koji "strše nasred ceste", posebice znak za jedan smjer kod Trga Svetog Zenona te trošenja općinskog novca na prometne studije i regulacije u Brtonigli unatoč jako malom prometu koji funkcionira i bez znakova, a postoje veći prioriteti. Bune se i zbog trošenja novca na prometne redare koji stupiće i znakove čuvaju od građanskog neposluha. Njihovo dežuranje posljednjih desetak dana izazvano je građanskim neposluhom: osim što se ne poštuju znakovi, dio njih biva izokrenut ili srušen mada je mogući razlog i nedavno nevrijeme.

Na kraju, Edi Milokanović se u svom dugačkom govoru osvrnuo i na kritike koje mu je u Glasu Istre uputio načelnik Dorijano Labinjan rekavši kako mu je načelnik ponovio da ga u naporima "ne može zaustaviti deset lokalnih pijanaca". Spornu autobusnu stanicu naziva dobrom idejom, ali ne na tom mjestu zbog parkiranja u rikverc i udaljenosti od centra gdje se ukrcavaju starije osobe.  - Ako novi režim potraje, zatvorit ćemo sve butige i ugostiteljske objekte. Kažu da je napravljen za turiste, ali koje turiste, rekao je ugostitelj Gino Pauletić koji u Glavnoj ulici posluje već 43 godine. Režim smeta i poljoprivrednicima i poduzetnicima jer više ne mogu uvesti veća vozila poput kamiona, traktora i kombajna težih od pet tona. 

Načelnik Doriano Labinjan skupu nije prisustvovao zbog privatnih obaveza i puta, a kako kaže, za službeni je poziv saznao dan ranije. - Radimo na novim ispravcima i varijantama, sve uz stručnu podlogu, a radovi za kružni tok mogli bi početi do kraja devetog mjeseca, kaže Labinjan. Dodaje kako svako mjesto mora imati prometnu regulaciju radi mogućih nesreća i osiguravajućih kuća. Nakon kružnog toka rješavat će se i pitanje stupića koji možda "izađu" iz prijedloga novog prometnog režima. Za ostale konkretne prijedloge morat ćemo pričekati: na dobivene građanske primjedbe Općina će odgovoriti, a načelnik od građana traži da budu strpljivi i da poštuju postojeću prometnu regulaciju koja je važeća. Probni rok za trenutni režim traje do sredine listopada. (Napisala i snimila M. DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter