Prosvjed zbog prodaje dionica Mercatora Agrokoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupina gradana u organizaciji slovenskog granskog sindikata zaposlenih u trgovini održala je u utorak pred sjedištem vlade u Ljubljani prosvjed protiv namjere državnih banaka da prodaju svoje udjele u trgovackom lancu Mercator.

Na skupu se okupilo pedesetak sindikalnih aktivista koji su pozvali vladu da preuzme aktivnu vlasnicku ulogu u Mercatoru i izrazili protivljenje prodaji najveceg slovenskog trgovackog lanca hrvatskom Agrokoru.

O prodaji vec dulje vrijeme teku pregovori, nakon što je Agrokor na medunarodnom natjecaju vlasnicima 52 posto dionica, medu kojima su i Nova Ljubljanska banka (NLB) i Nova kreditna banka Maribor (NKBM) koje su u vecinskom vlasništvu države, dao najbolju neobvezujucu ponudu od 221 eura po dionici.

Predstavnici trgovackog sindikata porucili su na prosvjedu da se protive prodaji Mercatora hrvatskom konkurentu te da u tome podupiru ministre financija i poljoprivrede Francija Križanica i Dejana Židana. Slovenska državna agencija za upravljanje imovinom države (AUKN) prošlog je tjedna objavila da smatra kako prodaja Mercatorovih dionica ne bi bila u dugorocnom interesu banaka.

Prosvjednici kažu da je Mercator najveci slovenski poslodavac s 24.000 namještenika te da o njemu jako ovise domaca proizvodnja hrane i prehrambena industrija, što bi prodajom moglo postati problematicno. Zato od uprave Mercatora ocekuju da ne pristane na prodaju, a od vlasnika dionica da u pregovorima s Agrokorom radi zaštite postojecih radnih mjesta osiguraju dodatna bankovna jamstva u iznosu od 50.000 eura za svako radno mjesto, za slucaj da bi nakon preuzimanja od strane Agrokora dolazilo do masovnih otpuštanja.

Trgovacki sindikati vec su krajem prošlog tjedna zaprijetili domacim bankama koje se zauzimaju za prodaju svojih dionica bojkotom njihovih usluga.

Reakcija hrvatskog sindikata


Sindikat trgovine Hrvatske (STH) uputio je u utorak otvoreno pismo Savezu slobodnih sindikata Slovenije (SSSS) u kojem izražava nezadovoljstvo akcijama SSSS-a protiv Agrokorove ponude za kupnju Mercatora, isticuci da hrvatski sindikati dosad nikad nisu organizirali akcije protiv slovenskih investicija u Hrvatskoj.

STH je razocaran jer se SSSS angažirao u organizaciji prosvjeda protiv Agrokora i njegovih partnera, a da prije toga nije želio ni saslušati potencijalnog investitora.

Hrvatski sindikalci podsjecaju slovenske kolege da je Mercator prije nekoliko godina poceo investirati u Hrvatsku te je kupio Getro, Presoflex, Slobodu iz Velike Gorice i dr., a pritom hrvatskim sindikatima nije padalo na pamet poduzimati bilo kakve sindikalne akcije protiv investitora iz susjedstva.

STH je prije 15 godina potpisao kolektivni ugovor s kompanijom Agrokor, kao i kompanijom kceri Konzum, te od tada smatra tu kompaniju jednim od najboljih poslodavaca, pa mu je spreman dati najbolje preporuke, bilo gdje investirao.

S druge strane, u Mercatoru, kao maticnoj kuci tih kompanija u Hrvatskoj, nastojali smo u tri navrata potpisati kolektivni ugovor ali to do današnjeg dana nismo uspjeli uciniti, što govori o dvostrukim kriterijima Mercatora prema hrvatskim i slovenskim radnicima, istice STH. Osim toga, u STH-u su nezadovoljni jer su te kompanije izgubile velik broj zaposlenih, kao i položaj na tržištu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter