Prosvjed zbog brutalnog napada na crkvu u Pakistanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotine kršćana prosvjedovale su u ponedjeljak u Pešavaru, dan nakon dvostrukog samoubilačkog napada ispred crkve u kojemu je najmanje 81 osoba poginula, što je najteži napad dosad na kršćansku manjinu u toj zemlji.

Dvojica bombaša samoubojica aktivirala su eksploziv koji su nosili na sebi kada su vjernici nakon mise izašli iz Crkve svih svetih u Pešavaru, glavnom gradu pokrajine Hiber Pahtunkve, na sjeverozapadu zemlje. Odgovornost za napade je preuzeo ogranak Pakistanskog talibanskog pokreta (TTP) Junood ul-Hifsa.

Broj žrtava je u noći na ponedjeljak porastao na 81, među kojima je 37 žena. U napadu je 131 osoba ozlijeđena, rekao je za AFP liječnik najveće bolnice u gradu Arshad Javed.

Stotine kršćana prosvjedovale su u ponedjeljak u Karachiju, Faisalabadu, Lahoreu i Pešavaru tražeći zaštitu. Po riječima bivšeg pakistanskog ministra za ekumenizam Paula Bhattija, ovo je najteži napad na kršćansku manjinu u zemlji.

"Izveli smo bombaški napad na crkvu u Pešavaru i nastavit ćemo s udarima na strance i nemuslimane sve dok se ne zaustave napadi bespilotnim letjelicama", zaprijetio je glasnogovornik Junood ul-Hifse u telefonskom razgovoru s AFP-om.

Pakistanski premijer Nawaz Sharif, čija je vlada nedavno ponudila TTP-u mirovne pregovore, osudio je napad koji je, rekao je, "protivan svim načelima islama". Papa Franjo je nakon pastoralnog posjeta Sardiniji osudio "loš izbor, izbor mržnje i rata", a Vijeće ulema u Pakistanu nazvalo je taj čin "sramotnim". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter