Prosvjed: Vlada je zaboravila invalide

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jadna je država koja se želi bogatiti na invalidima, porucio je jedan od 20-ak clanova labinske Udruge osoba s invaliditetom koji su danas prosvjedovali ispred starogradske Lože zbog ukidanja stecenih prava.

Usprotivili su se, naime, najavi Vlade da ce od iduce godine za 80-postotne invalide ukinuti smart kartice za besplatnu cestarinu te placeno dopunsko zdravstveno osiguranje. Država bi te pogodnosti osigurala samo onima sa stopostotnim tjelesnim oštecenjem.

- Možda bi ih i njima ukinula da nije reagirala pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak. Ni dio ostalih, medutim, ne može se koristiti javnim prijevozom. Njima auto nije luksuz, vec potreba. Tražimo samo da se zadrži ono što smo dosad imali, a radi se o ionako malim pravima, naglasio je tajnik udruge Ramiz Durmic.

Žalosti ga, kazao je, da se s predstavnicima invalida uopce nije razgovaralo, da su o "preko noci srezanim povlasticama" saznali iz medija.

- Vlada Jadranke Kosor nas je zaboravila, a ipak nas u Hrvatskoj ima više od pola milijuna. Ako su takvi rezovi baš potrebni, vjerojatno bi ih vecina osoba s invaliditetom prihvatila. Ne kritiziram, samo pozivam da se s nama govori o nama, rekao je.

Ovo je, veli, prvi prosvjed nakon Vladine najave te vjeruje da ce primjer labinske udruge, koja broji preko 300 clanova, slijediti i ostale, njih 80-ak, iz državnog Saveza. Podršku udruzi pružila je i labinska HVIDRA, predvodena predsjednikom Ivicom Petricem.


Podijeli: Facebook Twiter