Prosvjed unatoc Cobankovicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici ribara dali su bezrezervnu podršku radu državnog tajnika Toncija Božanica, otkrio nam je izvor koji je prisustvovao sastanku predstavnika ribara s ministrom Petrom Cobankovicem, na kojem se, kaže nam, razgovaralo iskljucivo o tome, dok su svi drugi ribarski problemi zanemareni.

Tek je Cobankovic, tvrdi naš izvor, rekao da ce štititi cijenu plavog dizela ukoliko ona prijede pet kuna za litru. Doduše, ministar nije precizirao nacin na koji ce to ciniti, ali je obecao, prepricava nam sugovornik, da ce sve poduzeti ne bi li cijena za ribare ostala do maksimalnih pet kuna.

Sastanku su, inace, prisustvovali predstavnici gospodarske i obrtnicke komore, te predstavnici 12 zadruga, dok se ribarske udruge, koje su takoder pozvane, nisu odazvale. Te udruge su ujedno i najavile ribarske prosvjede u subotu, 22. sijecnja. U svojim zahtjevima su, medu ostalima, istaknule potrebu za smjenom Božanica s mjesta državnog tajnika za ribarstvo.

Predsjednik udruge Istarski ribar Radovan Simic nije iznenaden što je državni tajnik dobio podršku ribarskih predstavnika na sastanku u Zagrebu. Na njemu su, smatra, bili oni koji su financijski vezani uz Ministarstvo, odnosno proizvodaci i zadruge koje primaju razne potpore, te mu je potpuno jasno da oni nece glasati protiv bilo kakve odluke.

- Mi sigurno idemo u prosvjede. Ribari su uz nas, što ce se jasno vidjeti u subotu, kaže Simic.

Istice da ne odustaju ni od jednog zahtjeva, pa ni od onog za smjenom Božanica, što im je zapravo i primarno. Što se tice obecanja ministra da ce štititi cijenu plavog dizela, Simic odgovara da u udrugama smatraju da je i sadašnja cijena previsoka, te zahtijevaju da ona bude niža od pet kuna. Ribarski prosvjed, osim "Istarskog ribara" iz Pule, organiziraju i umaška udruga Mare Croaticum i zadarska Naše more.


Podijeli: Facebook Twiter