Prosvjed u Tuzli prerastao u sukobe i pljačke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosvjedi koji su se u četvrtak tijekom dana zbivali na ulicama Tuzle u večernjim su satima prerasli u masovnu pljačku radnji i provale u niz objekata u različitim dijelovima tog grada, izvjestili su lokalni mediji pozivajući se na policijske izvore.

"Ovo više nisu prosvjedi, to su masovne pljačke", izjavio je glasnogovornik tuzlanske policije Izudin Šarić kako ga citira agencija Fena. Dodao je kako je policija definitivno odlučila stati u kraj ovakvim izgredima. 

Nakon što je dobila informacije o početku masovnih krađa po trgovinama policija u Tuzli je krenula u akciju privođenja počinitelja koji su iskoristili kaotično stanje u gradu. Najveći broj pljački počinjen je u naselju Slatina a na meti provalnika našla se i jedna robna kuća u središtu grada.

Zbog kaotičnog stanja na području Federacije Bosne i Hercegovine premijer tog entiteta Nermin Nikšić pozvao je u četvrtak na hitan sastanak čelnike sigurnosnih agencija. Kako je najavljeno iz federalne vlade, na sastanku u večernjim satima očekuju se ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, entitetski ministar unutarnjih poslova, glavni federalni tužitelj te čelnici policije i tužiteljstava Sarajevske, Tuzlanske i Zeničko-dobojske županije.

Odgovor je to entitetskih vlasti na sukobe prosvjednika i policije koji su tijekom dana eskalirali u Tuzli te na okupljanja potpore prosvjednicima organizirana u Sarajevu, Zenici i Bihaću.

Pripadnik interventne policije teško je ozlijeđen u četvrtak u Tuzli tijekom sukoba koji su izbili u tom gradu, potvrdio je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije Izudin Šarić. "Ozlijeđeni policajac u životnoj je opasnosti", izjavio je Šarić. Nakon sukoba s prosvjednicima liječničku pomoć zatražilo je dvadeset policajaca kojima su utvrđene uglavnom lakše ozljede. Klinički centar u Tuzli je tijekom dana primio i tridesetak sudionika prosvjeda koji su također ozlijeđeni tijekom sukoba. Lokalni mediji izvijestili su kako je najmanje osam prosvjednika uhićeno u popodnevnim satima nakon eskalacije sukoba pred sjedištem vlade Tuzlanske županije. Gotovo sva stakla na prvom katu te zgrade u središtu Tuzle razbijena su kamenjem koje su bacali prosvjednici.

Provjednici su bacali kamenje na policiju i sjedište vlade Tuzlanske županije polomivši brojne prozore a ulice u okolici na trenutke su ličile na pravo borbeno poprište. Policija je u popodnevnim satima koristila suzavac kako bi razbila masu provjednika koji su gotovo uspjeli upasti u sjedište vlade. Tisuće ljudi bilo je na tuzlanskim ulicama i u prvim večernjim satima. U Sarajevu se na prosvjedima okupilo stotinjak sudionika koji su na zgradu županijske vlade bacali jaja i tražili ostavke. Sarajevska je policija priopćila kako su trojica njenih pripadnika bila napadnuta no unatoč tome nisu odgovorili silom. U Zenici se okupilo dvjestotinjak prosvjednika no tamo nije bilo sukoba s policijom a tek manje naguravanje s policijom zabilježeno je u Bihaću.

Više desetaka prosvjednika blokiralo je u četvrtak automobilski promet na središnjem gradskom trgu u Mostaru solidarizirajući se s prosvjednicima širom zemlje koji su se i sukobili sa snagama reda. Po izvješću lokalnih medija prosvjed je organiziran u poslijepodnevnim satima sasvim spontano kada su se počeli okupljati uglavnom mladi ljudi. U jednome trenutku se oko 200 osoba sa središnjega gradskog Španjolskog trga pomaklo prema prometnici te je blokiralo promet vozila. Pripadnici policije su na mjestu događaja i usmjeravaju vozila prema drugim prometnicama. Prosvjednici su zapalili dva kontejnera sa smećem te uzvikuju 'Lopovi' i 'Hoćemo promjene'. Prosvjed protječe mirno, a policija samo motri okupljene. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter