Prosvjed u Novome Sadu protiv smjena na RTV-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više tisuća građana okupilo se u ponedjeljak navečer u Novom Sadu na prosvjedu zbog smjena na Radio televiziji Vojvodine (RTV) i uputilo zahtjev za neopozive ostavke punog sastava Upravnog odbora RTV-a, javila je agencija Beta.

Upravni odbor RTV-a imenovao je prošli tjedan novi uređivački kolegij koji je smijenio 14 urednika uglavnom informativnog programa Televizije na srpskom jeziku, dok su glavni direktor i glavna urednica podnijeli ostavke.

"Zahtijevamo neopozive ostavke Upravnog odbora i poništavanje svih odluka koje je to tijelo donijelo. Te odluke su izazvale val neobrazloženih smjena na RTV-u, narušile povjerenje građana u Pokrajinski javni servis i ugrozile objektivno i neovisno  funkcioniranje", izjavila je na skupu u središtu Novoga Sada novinarka RTV-a Jelena Vukmanović, koja je pročitala zahtjeve Inicijative "Podrži RTV".

Kako prenosi agencija, okupljeni su zatražili i javne isprike od aktualnog vodstva za klevete upućene zaposlenicima, koji su optuženi da su izvještavali jednostrano i da su emitirali naručene priloge.

Inicijativa "Podrži RTV" zatražila je od međunarodne zajednice da se izjasni o događajima na javnom servisu Vojvodine i da jasno priopći svoje stajalište o politički motiviranim smjenama i ostavkama na RTV-u.

Okupljeni su nosili transparente "Ja plaćam, ja gledam, ja branim", "Neću još jednu Vučićevu tvornicu laži", "Kome smeta jak RTV", "Ujedinjeni možemo sve".

Među okupljenima su, navodi Beta, bili i brojni aktivisti nevladinih organizacija, kao i pojedini oporbeni političari.

Delegacija Europske unije i Misija OESS-a u Srbiji u nedjelju su priopćili da s pažnjom prate veliki broj kadrovskih promjena na RTV-u.

"Koristimo ovu prigodu da podsjetimo na veliku odgovornosti koju RTV, kao javni servis, ima u osiguravanju najviših standarda u očuvanju javnog interesa", navodi se u priopćenju.

RTV, dodaje se, ima i dodatnu, veliku odgovornost da ispuni legitimna očekivanja nacionalnih manjina osiguravanjem programa na manjinskim jezicima, ističe se u priopćenju EU i OESS.

U Vojvodini je, kao i u cijeloj Srbiji, na travanjskim izborima uvjerljivo pobijedila Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića. Oni će vlast nad Autonomnom pokrajinom Vojvodinom preuzeti od dosadašnje vladajuće koalicije koju je predvodila Demokratska stranka Bojana Pajtića.

Kadrovske promjene na čelu RTV-a počele su dva tjedna nakon objavljivanja rezultata izbora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter