Prosvjed tisuću portugalskih policajaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuću policajaca prosvjedovalo je u utorak navečer u Lisabonu protiv vladinih mjera štednje koje će pogoditi i portugalsku policiju sljedeće godine.

"Policajci nisu nagrađeni za svoj trud, njihovi radni i životni uvjeti su teži nego prije i proračun za 2013. će pogoršati socijalno profesionalne uvjete djelovanja državne policije", rekao je Paulo Rodrigues, predsjednik Sindikalne udruge profesionalnih policajca, najvećeg sindikata portugalske policije.

Nekoliko stotina policajaca se okupilo početkom večeri u središtu Lisabona na prosvjedu protiv zamrzavanja beneficiranog radnog staža, ukidanja besplatnog prijevoza i ukidanja njihova dopunskog zdravstvenog osiguranja. Okupljeni su zatim otišli pred parlament.

Rodrigues je objasnio da će policajci sada morati raditi do 60 godine, što je bitno previsoka dob za policajce, te da njegovi kolege s više od 50 godina više nisu u fizičkoj i psihičkoj formi za obnašanje dužnosti na terenu. Jedan njegov kolega je dodao da su dosadašnjim odlaskom u mirovinu s 55 godina kompenzirani neplaćeni prekovremeni sati i rad blagdanom i vikendom.

Policajci su također istaknuli teško pogoršanje radnih uvjeta. Rodrigues je istaknuo da su diljem zemlje policijske zgrade u ruševnom stanju te da im nedostaje vozila. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter