Prosvjed radnika Diokija: Isplatite nam place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotinjak radnika Diokija prosvjeduje na prilazu Markovu trgu tražeci da Vlada nakon devet mjeseci napokon prekine njihovu agoniju.

- Više ne tražimo pokretanje proizvodnje, nego isplatu zaostalih placa i otpremnina pa da možemo ici na burzu rada, rekao je novinarima Bojan Kovacic iz Stožera za obranu Diokija.

Prosvjednici su se jutros okupili na Trgu bana Jelacica, odakle su krenuli pred Vladu i Hrvatski sabor, no u Radicevoj ulici docekala ih je policija.

Radnici Diokija su nakon kraceg naguravanja probili policijski kordon te prošli kroz Kamenita vrata, ali jaci kordon policije docekao ih je i zaustavio na prilazu Markovom trgu. Prilikom naguravanja s policijom uhicen je Ivan Pernar, jedan od voda tzv. Facebook prosvjeda prošle godine.

Predstavnici stožera otišli su u Banske dvore gdje ih je primio, kako se neslužbeno doznaje, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grcic.

Ogorceni radnici rekli su da ce, ako se ni danas ništa ne riješi, nakon 1. srpnja napustiti pogone Diokija na Žitnjaku, što bi moglo predstavljati potencijalno veliku opasnost za to podrucje. Naime, u tamošnjim spremnicima i cijevima isparavaju plinovi, a ta su isparavanja vrlo eksplozivna.

Po ovoj vrucini bila bi dovoljna mala nepažnja da se dogodi katastrofa, zato ta postrojenja moraju neprestano biti pod nadzorom strucnog osoblja, kažu radnici.

- Zašto da dolazimo na posao kada mjesecima ne primamo place, niti je ikoga briga za nas? Neka se Vlada brine za pogone, a sanacija ce ih stajati više od naših placa, porucio je Kovacic.

Dioki ne radi od rujna prošle godine, a radnicima nije isplaceno pet zaostalih placa, niti je riješen status Diokija, unatoc obecanjima raznih ministara, od Slavka Linica i Miranda Mrsica do Radimira Cacica, da ce brzo biti riješen njihov problem.

Dioki je propao dok je bi u vecinskom vlasništvu Roberta Ježica, kojega radnici optužuju da je preko tvrtke kceri Adria oil isisao novac iz dotad uspješne tvrtke. Dioki je sada u vlasništvu vjerovnika, od kojih su najveci Hypo i Zagrebacka banka.


Podijeli: Facebook Twiter