Prosvjed radnika Diokia

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnici Diokia potaknuti individualnom akcijom jednoga svoga kolege, koji je zaprijecio ulaz u upravnu zgradu, prosvjeduju danas u tvornickom krugu tražeci isplatu zaostalih placa.

Sindikalni povjerenik u Diokiju Josip Pavelic rekao je Hini da prosvjeduje tridesetak radnika, a sve je zapocelo akcijom jednog radnika koji više nije mogao izdržati višemjesecno dolaženje na posao bez place. "Ljudi više ne mogu izdržati i poceli su gubiti strpljenje pa su ovakve akcije razumljive", kaže Pavelic.

Prema njegovim rijecima, prosvjednici traže isplatu cetiriju zaostalih placa i jednoga dugovanja iz 2010. godine, a za nastalo stanje prozivaju i sindikat koji prema njihovom mišljenju predugo pregovara s vlasnikom i državom.

Pavelic smatra da je obnova proizvodnje u Diokiju još uvijek moguca, kao i isplata zaostalih placa. To pak, kaže sindikalac, ne ovisi o sindikatu, nego o državi i najvecim vjerovnicima koji bi na ime svojih potraživanja trebali uci u vlasništvo Diokija.

Za danas poslije podne najavio je sjednicu Stožera za obranu Diokija, nakon koje ce se znati više o sljedecim potezima sindikata. Pavelic kaže da je jedna od mogucnosti za isplatu placa prodaja industrijskog kolosjeka za što su, dodaje, zainteresirani HŽ i Ina.


Podijeli: Facebook Twiter