Prosvjed radnica DTR-a zbog neisplate plaća

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pedesetak radnica Domaće tvornice rublja (DTR) prosvjedovalo je danas pred Upravom tvrtke u Preradovićevoj ulici tražeći isplatu dviju zaostalih plaća i pet naknada za prijevoz.

Radnice su u štrajku od 7. svibnja jer im nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak i naknade za prijevoz za zadnjih pet mjeseci, a poslodavac im je dužan i poprilične iznose za neisplaćena materijalna prava.

- Neka nam Uprava isplati dvije plaće i naknade za prijevoz pa ćemo se vratiti na posao. Posla ima i želimo raditi, ali nemamo više sredstava za život, krediti nam sjedaju, nemamo za režije, a neke od nas ni za hranu, pa su počele preskakati gablece, rekla je radnica Kata Šečić, koja je novinarima pokazala odrezak svoje zadnje plaće koja iznosi 2.257 kuna.

Nad DTR-om je 22. ožujka otvoren postupak predstečajne nagodbe zbog nelikvidnosti, jer tvrtka kasni s ispunjavanjem dospjelih obaveza i isplatom plaća. Većinski vlasnik DTR- a je tvrtka Ceufin Brokers d.o.o. u stečaju, koja raspolaže s 65,45 posto dionica, a trenutno ima 103 zaposlena, mahom tekstilne radnice.

Po riječima Kate Šečić, poslodavac im je obećao da će 15. svibnja možda isplatiti jednu plaću, ali radnice u to ne vjeruju, pogotovo jer im je dužan i za materijalna prava.

Njihova potraživanja odnose se na regres od 1.500 kuna, božićnicu od 1.000 kuna, uskrsnicu od 400 kuna, jubilarne nagrade između 3.000 i 4.000 kuna te na prijevoz od 340 kuna ili 800 kuna mjesečno, ovisno o udaljenosti od posla.

- Meni je DTR dužan ukupno 11.100 kuna, bez plaća i prijevoza, a nekima i više od 20.000 kuna, kaže Šečić.

Propast DTR događa se uoči stote obljetnice osnivanja tvrtke. Najstariji proizvođač rublja u ovom dijelu Europe osnovan je 1914. godine, a bio je poznat po izradi muških, ženskih i dječjih košulja, ženskih bluza i muških pidžama.

Bio je licencni partner poznatih svjetskih marki i vodećih brendova kao što su Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Paul&Shark, Rene Lazard i dr. No, sada u pogonu tvrtke u Brckovljanima, odakle je preseljen iz zagrebačke Dubrave, ima sve manje posla, a nakon štrajka, koji radnice ne misle prekinuti dok im se ne isplati barem dio dugova, mogao bi završiti u likvidaciji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter