Prosvjed pulskih srednjoškolaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Noseci transparente s parolama "I mi se želimo školovati" grupa srednjoškolaca u Puli, vecinom iz strukovnih škola, danas je na Trgu Portarata prosvjedovala protiv mijenjanja razina ispita državne mature na brojnim fakultetima zbog cega im je, upozoravaju, onemoguceno upisati studij po želji.

Maturanti objašnjavaju da su mnogi studiji, vecinom u Zagrebu gdje gravitira najveci broj studenata, povecali kriterije upisa, odnosno od buduce generacije brucoša traže polaganje više A razine ispita iz obaveznih predmeta hrvatskog i matematike dok je lani bilo dovoljno položiti nižu B razinu.

Problem je, vele pulski srednjoškolci, što su ispiti više razine krojeni po mjeri gimnazijalaca, a ne ucenika strukovnih škola.

- Želimo da se državna matura prilagodi ucenicima svih srednjih škola a ne da samo gimnazijalci mogu upisati fakultete po izboru. I mi želimo upisati fakultete, a ne da nam sustav odreduje što smijemo upisati, veli jedna srednjoškolka.

Objašnjava da se cetiri godine školuje za nutricionista, da bi sada saznala da ne može upisati studij za nutricionista jer fakultet kao uvjet upisa traži polaganje više razina iz matematike.

- Ja to ne mogu položiti jer vecinu gradiva koja se traži na ispitu nisam ucila kroz svoj školski program te nisam pripremljena za tu razinu mature. Apsurdno, ne mogu upisati ono što želim, studij za koji se citavu srednju školu priprem, ucim, trudim, a neki gimnazijalac može upisati taj fakultet a nikad nije ni cuo za nutricionizam, veli ova maturantica.

Ucenicima je najveci problem upravo matematika jer ovaj predmet gimnazijalci imaju tri do cetiri puta tjedno, dok strukovne škole dva puta tjedno ili cak, poput Medicinske škole, tijekom samo dvije godine.

Podsjecamo da je pocetkom studenog Senat Sveucilišta u Zagrebu postrožio kriterije za upis za sljedecu akademsku godine 2012/2013 jer se žele profilirati kao elitnije sveucilište, pa je razina ispita iz matematike podignuta na 12 fakulteta a hrvatskog jezika na osam fakulteta.

Puno ucenika je odustalo od fakulteta, vecina ih se vec pocela pripremati za odredenu razinu koju su odabrali, pa sad u mjesec dana moraju nadoknaditi sve ono što nisu ucili u školi, upozoravaju u svojem proglasu na facebooku gdje su se srednjoškolci okupili, a prosvjedi u Puli samo su dio su šireg bunta srednjoškolaca koji je zbog istih razloga najavljen u Splitu i Zagrebu.

Na prosvjedu u Pulu su se osim ucenika iz strukovnih škola Medicinske škole, Strukovne, Tehnicke, Ekonomske i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, pridružili i gimnazijalci, a vele da su im potporu pružili i nastavnici kojih, doduše, na prosvjedu nije bilo. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter