Prosvjed protiv Putina blokirao Moskvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na antiputinovskom prosvjedu, Maršu milijuna u Moskvi, okupilo se, prema procjenama organizatora, ne manje od 25.000 prosvjednika, a moguce i njih 100.000. Policija je procijenila da je prosvjednika bilo 18.000. Cini se da je jedina pouzdana brojka ona od 12.000 jer toliko je policajaca angažirano ne bi li osiguravali prosvjed i nadgledali prosvjednike.

Zahtjeve prosvjednika formulirao je Sergej Udaljcov, jedan od voda izvanparlamentarne opozicije koja želi da ruski predsjednik Vladimir Putin naprosto ode i koja smatra da Rusija pod njim sve više slici na Sovjetski Savez. Udaljcov je zatražio oslobadanje politickih zatvorenika, pristup televiziji, hitno raspisivanje predsjednickih i parlamentarnih izbora, kao i socijalne reforme u koje je ubrojio povecanje mirovina i placa.

Istovremeno je predsjednik Vladimir Putin predložio dijalog o sadašnjosti i buducnosti Rusije i to svim politickim snagama u zemlji.

- O sadašnjosti i buducnosti Rusije mogu se cuti razlicite ideje, a užarene debate normalne su u demokratskoj zemlji, izjavio je Putin u obracanju naciji na nacionalni blagdan Dan Rusije.

Posljednjih mjeseci Kremlj je malo liberalizirao politicki sustav u zemlji ponovno uvevši izravne izbore za gubernatore i olakšavši postupak registracije politickih stranaka. Istodobno je zbog brojnih antiputinovskih prosvjeda postrožio propise o javnom okupljanju, pa osoba koja remeti javni red i mir na prosvjedu može biti kažnjena globom od 9.000 dolara. (T. PONOŠ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter