Prosvjed protiv mimohoda nacionalista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Inicijativa Ujedinjeni protiv fašizma pozvala je danas Zagrepcane da u subotu dodu na Trg bana Jelacica na prosvjed protiv Medunarodne nacionalisticke konferencije i mimohoda u organizaciji mladeži HCSP-a i tako "obrane antifašisticko naslijede i još jednom jasno i glasno kažu NE fašizmu".

Inicijativa poziva sve stanovnike Zagreba, antifašiste, radnice i radnike, studentice i studente, umirovljenike i nezaposlene da u subotu u 11 sati dodu na Trg bana Jelacica "na prosvjed protiv fašisticke konferencije i mimohoda u organizaciji mladeži HCSP-a", najavljene za petak i subotu.

Upozorava pritom da ce na konferenciji i mimohodu u organizaciji HCSP-a sudjelovati "brojni clanovi profašistickih stranaka iz Madarske, Bugarske, Njemacke, Francuske i Austrije" - flamanski Voorposten, VMRO - Bugarski nacionalni savez, njemacka Nacionaldemokratska stranka, francuski Front National i madarski Jobbik.

"Ove stranke ne samo da brane fašiste poražene u Drugom svjetskom ratu, nego su i danas ukljucene u fizicko nasilje prema svim ugroženim skupinama. Paradoksalno za jednu nacionalisticku konferenciju u Hrvatskoj, velikomadarske grupacije imaju i teritorijalne pretenzije na dio hrvatskog teritorija", istice Inicijativa Ujedinjeni protiv fašizma.

Dodaje i da godišnjica prvostupanjske presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markacu ne može biti povod "fašistickom maršu kroz centar Zagreba".

"Radi se tek o jeftinom spinu koji nije prošao u hrvatskoj javnosti. Ovdje se ne radi o sukobu ljevice i desnice, vec o protivljenju gradana marširanju fašista iz raznih zemalja, ukljucenih u nasilje prema manjinama i drugim ugroženim skupinama. Procesuiranje ratnih zlocina ostavljamo sudovima te smatramo da zlocin nema i ne smije imati naciju ni vjeru", navodi Inicijativa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter