Prosvjed protiv kerumizacije Marjana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više tisuca gradana Splita okupilo se na lokaciji Prva voda na Marjanu na mirnom prosvjedu protiv daljnje devastacije i urbanizacije zelenih površina grada.

Inicijativa za prosvjednim okupljanjem "Za Marjan" potekla je s Facebooka, a gnjev Splicana izazvala je najava gradnje ugostiteljskog objekta na toj lokaciji, odnosno investicija tvrtke Latebra u vlasništvu Fani Horvat, nevjencane supruge splitskog gradonacelnika Željka Keruma.

"Kerumova krim-staza" jedan je od transparenata kojim su prosvjednici porucili gradskoj vlasti što misle o najavljenoj gradnji. Novinar Jurica Pavicic, u ime gradanske inicijative, upozorio je da gradnja na lokaciji Prva voda predstavlja direktan sukob interesa i zloporabu položaja splitskog gradonacelnika.

S prosvjeda je peticijom zatraženo da se prekine svako daljnje planiranje gradnje na tom mjestu, da se na Marjanu obustavi bilo kakva gradnja u zelenoj zoni te da se pocnu obilježavati granice Marjana.

- Ljudi imaju pravo prosvjedovati. Zakljucak je da je to privatno vlasništvo i da se sve radi u okviru zakona i propisa. Ni ja se ne slažem da se bilo što radi na Marjanu. Grad, županija i država trebaju donijeti odluku i otkupiti to zemljište od privatnih vlasnika, porucio je splitski gradonacelnik Željko Kerum.


Podijeli: Facebook Twiter