Prosvjed pred ruskim veleposlanstvom zbog Greenpeacea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aktivisti Greenpeacea u Hrvatskoj održali su u petak ispred ruskog veleposlanstva prosvjed protiv uhićenja 30 članova posade broda Arctic Sunrise koji se već mjesec dana nalaze u pritvoru u Murmansku zbog prosvjeda protiv eksploatacije nafte u osjetljivom arktičkom području, zatraživši u pismu ruskom veleposlaniku njihovo hitno oslobađanje.

Dvoje aktivista pokušalo se 18. rujna popeti na Gazpromovu platformu u Pečorskom moru na Arktiku i izvjesiti zastavu Greenpeacea, a dan kasnije su se ruski komandosi iz helikoptera spustili na brod koji je bio u međunarodnim vodama te ga zaplijenili pod prijetnjom oružja, a 28 aktivista i dvoje novinara uhitili.

"Molimo vas da iskoristite svoj položaj i zauzmete se za pravdu i razum te da naše zahtjeve odmah prenesete vladi Ruske Federacije i pridružite se nažem zahtjevu da se Arktičkih 30 hitno oslobodi", stoji u pismu predstavnika Greenpeacea Zorana Tomića ruskom veleposlaniku Robertu Makarjanu. Kako pismo nije mogao osobno uručiti niti jednom djelatniku veleposlanstva, Tomić ga je ostavio u poštanskom sandučiću.

U pismu koje je pročitao novinarima na prosvjedu pod nazivom "30 dana nepravde" Tomić od ruske vlade traži odbacivanje optužbe za piratstvo, koja nosi 15-godišnju zatvorsku kaznu, hitno oslobađanje aktivista i novinara te istragu o "štetnim i netransparentnim aktivnostima naftnih kompanija na Arktiku i zabranu eksploatacije nafte na tom području".

Istaknuo je da je "Arktičkih 30" djelovalo iz uvjerenja da bi izlijevanje nafte imalo katastrofalne posljedice za cijelo područje, nazvavši pokušaj industrijalizacije osjetljivog arktičkog područja "opasnim". Dodao je da prosvjed nema nikakav "antiruski predznak" te da je Greenpeace prošle godine, primjerice, održao sličnu akciju protiv naftnog giganta Shell-a u istom području.

Hrvatski ogranak Greenpeacea se danas simbolično pridružio akcijama koje se održavaju u 80-ak gradova u 30 zemalja svijeta, kako bi se dala potpora uhićenima i skrenula pozornost vladajućim elitama da je Rusija tim činom prekršila i međunarodne i vlastite zakone.

Greenpeaceov brod Arctic Sunrise je u travnju pristao uz gat Karoline Riječke na rivi u Rijeci na turneji potpore europskim ribarima koji love na održiv način. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter