Prosvjed pobornika pobačaja u Madridu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pobornici pobačaja, kojima se pridružila skupina žena pristigla "vlakom slobode", prosvjeduju u subotu u Madridu protiv nacrta zakona kojim se gotovo ukida pravo na pobačaj, usporedo s drugim prosvjedima podrške u Londonu i Parizu.

"Vlak slobode koji je u petak krenuo iz Gijona, na sjeveru Španjolske, kreće se prema Madridu preko Valladolida", gdje je u petak otvorena Konvencija Narodne stranke (na vlasti), "kako bi konzervativnom ministru Albertu Ruizu Gallardonu rekla da ne želimo da dira u zakon" iz 2010., objasnila je Begona Pinero, glasnogovornica feminističke organizacije Asturies Las Comadres, koja je pokrenula ideju o putovanju.

Sadašnji zakon, izglasan pod bivšom socijalističkom vladom, dopušta pobačaj do 14. tjedna trudnoće za sve žene bez opravdavanja te do 22. tjedna u slučaju malformacije fetusa ili teške tjelesne i psihičke opasnosti po majku.

"Mi smo žene slobodne i u stanju odlučiti kada želimo biti majke", ocijenila je Begona Pinero. Drugdje u Europi predviđaju se također prosvjedi, posebno u Parizu i Londonu. U Parizu će sudionici hodati do španjolskog veleposlanstva. Prosvjedi se organiziraju i u Bordeauxu, Marseilleu, Nantesu, Strasbourgu i Toulouseu, a okupljanja u još tridesetak gradova, javlja francuska udruga Osez le feminisme.

Brojne udruge, sindikati ili ekološke i ljevičarske političke stranke podržavaju pokret. Španjolska vlada Mariana Rajoya odobrila je nacrt zakona koji ukida pobačaj u Španjolskoj osim u slučaju dokazane opasnosti po život ili tjelesno i psihološko zdravlje žene, te nakon prijavljena silovanja. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter