Prosvjed pirotehničara u Zadru

Luka GERLANC/CROPIX)
Luka GERLANC/CROPIX)

Na današnjem prosvjedu u Zadru pirotehničari su upozorili na neodrživost stanja u razminiranju, kao i na nedostatak novca za razminiranje zbog rezanja proračuna zbog čega su brojni pirotehničari poslani na Zavod za zapošljavanje ili su na čekanju.  

"Još smo prilikom donošenja proračuna upozoravali na to da ćemo do kraja ljeta ostati bez novca za razminiranje. Tada nas nisu shvaćali ozbiljno, a sada je otprilike pedesetak kolega pirotehničara otišlo na Zavod za zapošljavanje. Još dvjestotinjak njih ne radi jer su na čekanju, a ako se uskoro nešto drastično ne promijeni, to je sudbina gotovo svih pirotehničara u Hrvatskoj", istaknuo je Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata koji je organizirao današnji prosvjed.

Trenutno je pod minama više od 700 četvornih kilometara površine, a ovom dinamikom može se razminirati 35 kilometara godišnje. Ističu da će Hrvatsku ovim tempom razminirati za 20 godina. Pirotehničari traže zadržavanje postojećih radnih mjesta, poštivanje njihovih prava zajamčenih kolektivnim ugovorom, vraćanje na rad pirotehničara koji su poslani na Zavod za zapošljavanje ili na čekanje, bržu izradu novog zakona o razminiranju, zaštitu od negativnih posljedica tržišne utakmice te uspostavu kvalitetnog socijalnog dijaloga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter