Prosvjed Nepomirenih protiv zdravstvenog odgoja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protivnici uvođenja zdravstvenog odgoja, posebice njegova dijela o spolnosti, ne stišavaju se. U srijedu, 5. prosinca, u brojnim gradovima diljem Hrvatske, uključujući i Pulu, nedavno osnovana građanska inicijativa mladih Nepomireni organizira tim povodom prosvjed.

Kroz demonstracije koje su nazvali "Ne dirajte mi moje djetinjstvo", traže da zdravstveni odgoj bude izborni, a ne obavezni predmet. Plakatom "To nije moj medo", koji prikazuje plišanog medvjedića s tijelom konja, aludiraju da će teme poput masturbiranja ili korištenja prezervativa narušiti djeci prirodni tijek odrastanja.

- Spornim smatramo dio zdravstvenog odgoja koji govori o seksualnosti, mislimo da takve teme nisu primjerene za osnovnoškolce. Nismo protiv zdravstvenog odgoja, ali želimo da roditelji sami odluče žele li da ga njihova djeca slušaju jer je njihovo pravo da odlučuju o odgoju, istaknula je Kristina Sušić, organizatorica pulskog prosvjeda.

U Puli će se prosvjed održati u srijedu od 15 do 18 sati na Trgu Portarata. Organizatori pozivaju da se donesu igračke, koje će simbolizirati borbu za očuvanje djetinjstva, a kasnije će biti donirane u humanitarne svrhe udruzi Sv. Vinka na Vidikovcu.

Nepomirenima podršku daje udruga Glas roditelja za djecu (GROZD), ali i druge procrkvene udruge, koje ne žele da se o spolnosti uči u školama, dok im ostale teme zdravstvenog odgoja, poput zdrave prehrane, prevencije ovisnosti i prevencije nasilja, nisu upitne.

Prosvjetne vlasti pak poručuju da se ove udruge ponašaju neodgovorno prema djeci i roditeljima jer bi spolni odgoj, o kojem će predavati stručni suradnici škola i liječnici školske medicine, trebao smanjiti maloljetničke trudnoće i spolne bolesti, o kojima djeca, kao što pokazuju brojna istraživanja, nisu gotovo uopće informirana. Zdravstveni odgoj nije poseban predmet već se treba provoditi u sklopu prirode i društva, prirode, biologije, tjelesne i zdravstvene kulture te na satovima razrednika, a nepohađanje nastave zdravstvenog odgoja tretirat će se jednako kao i nepohađanje nastave bilo kojeg drugog predmeta. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter