Prosvjed na pulskoj tržnici protiv fiskalizacije


"Mi radimo, oni nam kroje zakon", "Lako je velikima, teško je malima" i "Mijenjamo tržnicu za Linićevu fotelju", neki su od natpisa na transparentima koje su nosili prodavači s pulske gradske tržnice okupljeni danas prijepodne na mirnom prosvjedu protiv fiskalizacije na tržnici koja ih očekuje u ponedjeljak, 1. srpnja.

Pod osiguranjem policije i zaštitara prosvjedovali su trgovci zahvaćeni fiskalizacijom, prodavači voća i povrća, tekstila i ribe. Uz direktora pulske Tržnice Renata Perca, podršku prosvjednicima dali su i pulski gradonačelnik Boris Miletić te saborski zastupnik IDS-a Valter Boljunčić. 

Kako je najavio Miletić, klub zastupnika IDS-a priprema prijedlog zakona da se sustavi obrta koji se bave proizvodnjom izuzmu iz fiskalizacije, a ako to nije moguće, da im se barem omogući plaćanje godišnjeg paušala te će ga što prije uputiti u saborsku proceduru. 

- Prosvjeduju trgovci koji moraju imati fiskalne kase, a takvih je ovdje pedesetak posto. Mi smo ispred Udruge hrvatskih tržnica u veljači uputili dopis ministru financija Slavku Liniću s razlozima zašto se protivimo fiskalizaciji, no nismo dobili odgovor. Prema našim saznanjima, jedina smo država u Europi koja uvodi fiskalizaciju na tržnice. I tehnički je teško izvesti ovakvu fiskalizaciju, atmosferske prilike na tržnicama variraju, nemamo adekvatno napajanje strujom, no kako će se na kraju propisi provoditi, stvar je zakupaca na tržnici i države, mi samo dajemo prostor, rekao je Perc.

 

- Žele nas pretvoriti u trgovine. Cjenkanje je čar tržnice, svugdje na svijetu se to radi, a nama to žele onemogućiti. Bazar postoji od pamtivijeka, a ovime ukidaju takvu prodaju, rekla je jedna od prosvjednica. Kako će preživjeti od ponedjeljka sa troškovima fiskalne blagajne i izdavanjem računa, ne zna ni sama, rekla nam je prodavačica voća i povrća s novih, nedavno postavljenih štandova tržnice. Zakon će donijeti korist, navodi, samo obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, koja neće imati obvezu izdavanja računa, a među njima je skriveno i mnogo prekupaca, kaže ona. (P. LUKEŽ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter