Prosvjed migranata u Beogradu, krenuli pješice prema Mađarskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko stotina migranata započelo je u utorak prosvjed u Beogradu i blokiralo promet pored središnjeg autobusnog kolodvora zahtijevajući otvaranje granice prema Mađarskoj.

Skupina od najmanje 200 migranata se, poslije blokade prometnica pored kolodvora, uputila pješice prema Novom Beogradu, Zemunu i dalje, prema sjeveru Srbije, a duž ceste ih prati policija, javljaju beogradski elektronički mediji, dok Radio-televizija Srbije navodi da ih je više od 330.

Prosvjed je započeo u parku pored autobusnog kolodvora, ispred Ekonomskog fakulteta, gdje već mjesecima postoji Info-punkt za migrante na kojem im se dijeli hrana, voda, odjeća i obuća, ali je jedna ratobornija skupina migranata napala one koji im se nisu željeli pridružiti u prosvjedu.

U općem metežu ozlijeđena je jedna djelatnica Info-punkta, koji je potom zatvoren uz pismenu obavijest: "Nema više pomoći zbog ljudi koji prave probleme".

Prema izvješćima reportera s terenu, skupina od oko 200 migranata stigla je u pratnji policije do Zemuna i navodno se zaputila ka granici s Mađarskom.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je jutros, poslije jučerašnjeg posjeta Mađarskoj, kako Srbija neće dopustiti da bude najveća žrtva migrantske krize i najavio mjere vlade kojim će Srbija zaštiti svoje državne i nacionalne interese.

Istodobno, u današnjem beogradskom tisku srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić poručio je da Srbija neće podizati ograde, ali će, bude li potrebe, na granice poslati vojsku.

"To je moje staro mišljenje, nije ništa novo i nije mijenjano. Spriječit ćemo migrante kao one države koje nisu podigle ogradu, a osigurale su granice. Ja sam još prije nekoliko mjeseci odobrio da vojska pomogne policiji u osiguravanju granica", podsjetio je Nikolić u izjavi za beogradski list Kurir. Dodao je kako Srbija neće podizati žicu te da može spriječiti migrante a da nikome ne budu nanesene fizičke ozljede.

Otkako su počele zajedničke ophodnje granica prema Makedoniji i Bugarskoj, od 22. lipnja do sredine rujna, zajedničke snage Vojske Srbije i MUP Srbije otkrile su ukupno više od 7.500 migranata pri pokušaju ilegalnog ulaska u Srbiju. Svi koji ne odustaju od ulaska u Srbiju bivaju smješteni u prihvatne centre i podvrgnuti daljnjoj proceduri po međunarodnim propisima i konvencijama, priopćio je sredinom rujna predstavnik zajedničkih snaga srbijanske vojske i policije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter