Prosvjed ispred Diokija, radnici kane i pred Vladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotinjak radnika Diokija blokiralo je upravnu zgradu te tvrtke tražeći od Vlade hitan sastanak nakon što je turski Čaliskan "pobjegao glavom bez obzira". Najavili su da će idućeg tjedna organizirati veliki prosvjed pred zgradom Vlade na Markovu trgu.

"Mi čekamo već godinu, godinu i pol da se nešto riješi, uvijek su neki problemi. Nitko nam se ne obraća, zašto ne dođe Čermak i ne kaže muči li ga Ježić? A gdje je on? On je vlasnik, a skriva se iza drugih. Vjerojatno je mućka oko tog prokletog zemljišta i Ježić traži novac za sebe", rekao je za kamere HTV-a Bojan Kovačević, jedan od radnika, koji je hrvatskoj javnosti poznat po tome što je štrajkao glađu.

Radnici već mjesecima nisu dobili plaću. "Pozivamo sve u Hrvatskoj koji se nalaze u sličnoj situaciji - mljekare, seljake, radnike - da nam se pridruže idući tjedan jer ono što se nama desilo čeka i ostale", poručio je Kovačević i dodao: "Neka država počne plaćati svoje račune. Postoji li ministar koji je spreman raditi sedam mjeseci bez plaće?".

Uprava Diokija zamolila je radnike za još malo strpljenja jer se, kako tvrde, vode intenzivni pregovori pa bi u roku od 10 dana Dioki mogao predložiti mogući rok isplate radničkih potraživanja.

Turska uprava dala ostavku i povukla jamstvo iz Dine!

Tročlana turska uprava krčke Dine Petrokemije, imenovana iz Čaliskana, podnijela je ostavku. Investitori su povukli i pet milijuna eura državnog jamstva za udio u toj Diokijevoj tvrtki.

"Mislim da je to jamstvo trebalo produžiti barem za ova četiri mjeseca koliko bi trajala predstečajna nagodba, ali to je odluka Ministarstva financija. Nadam se da postoji rezervna varijanta", istaknuo je Predrag Mihaljević iz Sindikata radnika Dine.

Mihaljević podsjeća da su za Dinu zainteresirana dva investitora te od Vlade i Ministarstva financija očekuje da ih podrži. Također, ponovno je naveo ostale zahtjeve: "Želimo da HEP mijenja svoja potraživanja za vlasničke udjele i da se pruži prilika da se investitora podrži jamstvom Vlade".

Linić: Teško je očekivati opstanak Petrokemije

Ministar financija Slavko Linić izjavio je da je Ministarstvo financija već pripremilo tužbu protiv turskog Čaliskana. Novog partnera nema, uprava jest razgovarala s tvrtkom Ivana Čermaka, no Linić kaže da nije optimističan kada je opstanak Petrokemije u pitanju.

"Jamstva smo Čaliskanu dali jer smo htjeli riješiti agoniju radnika i plaće, za koje smo se nadali da će ih početi isplaćivati", objasnio je Linić kako se Vlada našla u situaciji da su Turci povukli pet milijuna eura državnog jamstva za udio u Diokijevoj tvrtki. (Index.hr, snimio R. ŠUVAR/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter