Prosvjed i sukobi u Zagrebu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom braniteljskog skupa na Trgu bana Jelacica u Zagrebu grupa od stotinjak prosvjednika organizirana preko Facebooka sukobila se kod Krvavog mosta s policijom, nakon cega su se iz Radiceve ulice sjurili prema središnjem gradskom trgu. Organizatori braniteljskog skupa su s govornice prosvjednike pozvali da se ne sukobljavaju s policijom, a policiju da "ne tuce hrvatsku djecu".

Sukob je pokušao smiriti i Branko Borkovic, legandarni zapovjednik Vukovara. Nešto iza 15 sati, kada je objavljeno da je skup i službeno završen, prosvjednici su se poceli razilaziti, kao i dio mladih prosvjednika koji su se sukobili s policijom.







Ako se ne obustavi progon branitelja, udruge proizašle iz Domovinskog rata za mjesec dana organizirat ce novi prosvjed, porucio je na kraju dvosatnog skupa bivši zapovjednik specijalne policije Željko Sacic. Poput desetak drugih govornika Sacic je pred oko 15 tisuca prosvjednika iznio brojne kritike politicarima na vlasti, nazvavši ih "Judinim sinovima koji su izdali snove branitelja". "Postavili su nas da moramo birati izmedu Europske unije i Purde, a stav branitelja više je nego jasan. Neka znaju svi u Hrvatskoj i izvan nje, svi mi bismo uvijek izabrali Purdu", porucio je Sacic.

Tražeci slobodu za Purdu i tristotinjak ostalih zatocenih branitelja, prosvjednici su zviždali na svaki spomen imena Jadranke Kosor i Ive Josipovica. Vladajuce su nazivali izdajicama, komunistima, sljedbenicima Josipa Broza Tita i neprijateljima Hrvatske.

Izdajnicima braniteljskih interesa nazvali su i predstavnike 17 udruga iz Domovinskog rata koji su danas imali radni sastanak u Policijskoj akademiji. Predstavnik organizatora, Udruge hrvatskih branitelja 1990-1996, Vjekoslav Magaš kazao je da se, osim za branitelje država mora bolje pobrinuti i za radnike te seljake, koji su takoder opljackani i obespravljeni.

Isticuci da se branitelji nisu borili za ovakvu Hrvatsku politicarima "na brdu iza" je porucio da trebaju "drhtati zbog izdaje", ali i zbog svojih propusta i nesposobnosti. "Nismo se borili da nas progone kao zvijeri, da naši radnici i seljaci ne mogu pošteno živjeti, dok u Saboru sjede oni koji nisu željeli Hrvatsku", porucio je Mario Slavicek, glasnogovornik Udruge.







Posebne pozdravne ovacije prosvjednici su uputili pjevacu Marku Perkovicu Thompsonu koji je izveo nekoliko svojih pjesama te vukovarskom branitelju Petru Janjicu Tromblonu koji je optužen zajedno s Purdom. Janjic se bijesno osvrnuo na izjavu premijerke da je osigurala braniteljske mirovine, isticuci da je mirovinu zaradio "cameci devet mjeseci u cetnickom logoru".

Trgom su se potom prolomili uzvici "Izdaja!" i "Jaco, odlazi!", nakon cega je Janjic okupljene pozvao da zvižde za predstavnike 17 udruga te sindikalnog celnika Ozrena Matijaševica koji se, unatoc najavama, nije pojavio na prosvjedu. Bivši logoraš i vukovarski branitelj Stjepan Mackovic takoder se prisjetio torture u zarobljeništvu, rekavši da su ih "tukli kao životinje".

"Dajte nam sat vremena da onima na vlasti radimo ono što su nama radili u logorima. Odmah bi vratili sav novac koji su ukrali", kazao je Mackovic. Predstavnik kaštelanske Hvidre Željko Strize branitelje je pozvao da se i sutra okupe na sutrašnjem skupu na splitskoj rivi gdje ce se takoder prosvjedovati za Purdu.

Uz branitelje, na prosvjedu su govorili i predstavnici nekoliko seljackih udruga, medu kojima i Tomislav Pokrovec, predsjednik Hrvatskog seljackog saveza vukovarsko-srijemske županije. Porucio je da se u Hrvatskoj više ne može živjeti od rada te da smo "trebali biti Švicarska, a postali Bangladeš". (Hina, video Danas.hr)

Privedeno 60-tak prosvjednika

Glasnogovornica PU zagrebacke Jelena Bikic izjavila je da je razbijeno puno izloga u Radicevoj ulici. Prosvjednici su se sukobili s policijom na Krvavom mostu i Splavnici pokušavajuci probiti policijski kordon, bacali su na policiju bengalke i kamenje da bi, vjerojatno, došli na Markov trg.

Tijekom današnjih nereda u vrijeme prosvjeda na Trgu bana Jelacica huligani su napali i lakše ozlijedili novinara i snimatelja HRT-a, priopcila je Press služba HTV-a.

Organizatori braniteljskog prosvjednog skupa koji je održan u 13 sati na Trgu bana Josipa Jelacica priopcili su da se kategoricno ograduju od izgrednika koji su nakon skupa došli u sukob s hrvatskom policijom.

Udruga navijaca Dinama priopcila je veceras da je na prosvjedima u Zagrebu vjerojatno bilo i navijaca, ali da skupina BBB nema veze s dogadanjima u Radicevoj ulici u kojoj su se prosvjednici sukobili s policijom. "Osudujemo i napise koji su se pojavili u medijima kako su BBB-i pljuvali po legendi obrane Vukovara Branku Borkovicu mladom Jastrebu te razmišljamo o tužbi", kaže se u priopcenju. Razloge nemira i sukoba koji se dogodio izmedu prosvjednika i policije treba tražiti medu onima koji su postavili barikade kako gradani ne bi mogli protestirati ispred institucija cije predstavnike biraju, kao i u politickom establišmentu koji je, isticu, osiromašio gradane i mladima umjesto bolje buducnosti ponudio korupciju, mito i laži. "Na djelu je kampanja ciji je cilj banalizirati stanje u državi i za jedine krivce prosvjeda optužiti navijacki pokret kako bi se skrenula pozornost od problema stotina tisuca nezaposlenih i zamrle ekonomije", priopcila je udruga navijaca Dinama.

Vijesti o subotnjim zbivanjima u središtu Zagreba svojim prenijele su i strane novinske agencije Reuters, ANSA, AFP, STA, APA i Tanjug. (Hina)

U Osijeku nitko nije uhicen
Nakon današnjeg prosvjeda organiziranog putem Facebooka u Osijeku, policiji je fotoreporter Vecernjeg lista Davor Javorovic prijavio da je napadnut tijekom snimanja prosvjeda, a iz HDZ-a su prijavili da su im oštecena ulazna vrata na zgradi gdje imaju prostorije, kazao je glasnogovornik osjecko-baranjske Policijske uprave Marko Caleta. Rekao je kako tijekom prosvjeda nitko nije uhicen te da je na osjeckom prosvjedu bilo je više stotina ljudi.


Podijeli: Facebook Twiter