Prosvjed Hrvatska može bolje! u Puli i Poreču

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrijeme je da zaustavimo uništavanje budućnosti naše djece zbog trenutnih političkih interesa bilo koje interesne skupine. Želimo osigurati djeci odrastanje u modernom, kvalitetno osmišljenom obrazovnom sustavu koji će im dati konkurentna znanja i vještine za život u 21. stoljeću - glavne su poruke prosvjeda koji pod motom Hrvatska može bolje! organiziraju brojne udruge diljem zemlje, danas od 18 sati, na Međunarodni dan roditelja. Cilj je dati podršku učiteljicama i učiteljima te Ekspertnoj radnoj skupini pod vodstvom dr. sc. Borisa Jokića, te Cjelovitoj kurikularnoj reformi.

Jučer su bili potvrđeni prosvjedi u Puli i Poreču, te u Osijeku, Slavonskom Brodu, Virovitici, Križevcima, Zagrebu, Varaždinu, Rijeci, Splitu, Korčuli i Dubrovniku, a možda se pridruže i Šibenik te Cres. Prosvjedi podrške najavljeni su i u Londonu, Budimpešti, Parizu, Tbilisiju, Šangaju i Kataru.

Tri su osnovna zahtjeva svih ovih skupova. Prvo, nastavak kurikularne reforme na transparentan način, bez stranačkih uplitanja. Drugo, povlačenje odluke Saborskog odbora o uvođenju deset novih ljudi te obrazovanje kao strateški javni interes Hrvatske - da Hrvatski sabor donese rezoluciju kojom potvrđuje da je obrazovanje jednako važan nacionalni interes kao što je bilo, recimo, pristupanje EU-u, čime bi se dao vjetar u leđa Strategiji znanosti, obrazovanja i tehnologije čije se mjere i prioriteti izvršavaju izrazito sporo. I treći zahtjev je politička odgovornost Predraga Šustara koji kao resorni ministar dosad nije pokazao da može, niti želi razvijati hrvatski obrazovni sustav na način na koji ga građani Hrvatske vide, poručuju organizatori.

- Prosvjed na pulskoj Portarati zajednički su organizirale udruge Roditelji u akciji - RODA, Kontakt, Čarobnjakov šešir, Zelena Istra, Art&Music, Aktivna, Savez udruga Rojca, te povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Tanja Carić. U Poreču prosvjed na Trgu slobode organizira tamošnji Centar za građanske inicijative. Suorganizatorima su podršku dali Civilna platforma Istre, porečko Društvo Naša djeca, Marsova soba, Udruga privatnih vrtića te lokalne podružnice sindikata Preporod i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, kaže Jasena Knez Radolović, koordinatorica prosvjeda podrške u Puli i članica RODA-e.

U programu na Portarati govorit će predstavnici roditelja, ravnateljica pulske Gimnazije Branka Antunović-Piton, kao stručnjakinja koja je sudjelovala u projektu Cjelovite kurikularne reforme te Tanja Carić. Potvrđen je nastup zborova Praksa i "Matko Brajša Rašan". (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter