Prosvjed golih aktivistica Femena na Trgu sv. Petra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četiri aktivistice pokreta Femen za borbu za prava žena i homoseksualaca nakratko su se razgolitile na Trgu svetog Petra u Rimu u nedjelju tijekom papinskog Angelusa te su potom privedene.

Četiri žene smjestile su se pored božićne jelke na trgu ispred bazilike svetog Petra. Čim se Papa pojavio na prozoru Apostolske palače, razodjenule su se u nekoliko sekundi. Na tijelu su imale ispisan natpis "In gay we trust", aluziju na "In God we trust". Sve je trajalo tek nekoliko minuta jer su smjesta privedene.

Članice Femena poznate su od 2010. zbog prosvjednih akcija u toplessu u Rusiji, Ukrajini i Londonu.

Istog dana vatikanski list L'Osservatore Romano piše da bi djecu trebali podizati majke i očevi, u reakciji na odluku talijanskog kasacijskog suda koji je majci lezbijki dao pravo na skrbništvo nad sinom iz ranije heteroseksualne veze, što je potpirilo rasprave o pravu istospolnih parova na usvajanje djece.

Talijanski je sud nakon žalbe oca da njegov sin neće imati uravnoteženo odrastanje jer mu majka sada ima partnericu, ipak presudio u korist majke djeteta, ocjenivši da se u očevoj žalbi radi o "predrasudi".

U Italiji istospolni parovi nemaju pravo posvajanja djece, ali je udruga za njihova prava Arcigay pozdravila odluku suda kao "povijesnu".

L'Osservatore Romano je u nedjelju reagirao uvodnikom u kojem ističe da je "da je monogamna obitelj idealno mjesto za učenje o važnosti ljudskih odnosa i okružje koje omogućuje najbolji oblik odrastanja".

Osvrnuvši se na najnoviju odluku talijanskog suda, list dodaje da "nitko ne vjeruje da bi se ovakve situacije trebale stvarati samo zato jer u nekim slučajevima ne čine štetu". List posebice poručuje da nitko nema "pravo" na djecu, na koje se poziva homoseksualna zajednica.

Vatikan u zadnje vrijeme sve češće diže glas protiv legalizacije istospolnih brakova. Papa je u prosincu snažno potvrdio crkveno protivljenje istospolnim brakovima, kazavši da heteroseksualni brak ima neprocjenjivu ulogu u društvu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter