Prosvjed djelatnika Mirovinskog: Dosta nam je!

(snimio Milivoj MIJOŠEK)
(snimio Milivoj MIJOŠEK)

Djelatnici Područnog ureda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Puli izašli su u 10 sati ispred zgrade ureda na Trgu Portarata gdje su prosvjedovali protiv smanjenja svojih materijalnih prava. Svoje nezadovoljstvo prenijeli su i porukama na transparentima "Kako s radom u Mirovinskom doživjeti mirovine", "Preživjeti do penzije", "Uzeli ste nam 30 milijuna kuna" i "Mi bismo na skijanje, ali ne možemo" i noseći narančaste kapice s porukom "Dosta je!"

Upravo su ove riječi glasno uzvikivali jer, kažu, više nemaju plaću dostojnu za normalan život. Osim što im je, kao i ostalim državnim službenicima, ukinuta božićnica, regres, smanjena jubilarna nagrada i naknada za prijevoz, u HZMO-a su srezane i plaće zbog ukidanja dodatka na staž od dva do 10 posto. Time primjerice službenik s više od 40 godina radnog staža koji je dosada primao plaću 5.000 kuna, sada dobiva svega 4.500, daleko ispod državnog prosjeka.

- Još 2001. godine smanjili su nam plaću od 30 do 50 posto pod izgovorom da je država u krizi i nema novaca. Nije im bilo dosta pa su nam 2009. smanjili osnovicu šest posto, iste godine kad je uveden i krizni porez. Godinu dana kasnije odrekli smo se božićnice kako bi sačuvali plaći, a sada ponovno udaraju po nama, istaknula je Jasminka Franjić, povjerenica pulske podružnice Nezavisnog sindikata zaposlenih u mirovinskom osiguranju koji zajedno s Radničkim sindikatom ovih dana organizira prosvjede i u ostalim podružnicama HZMO-a diljem Hrvatske. Sindikati upozoravaju da je intencija vladajućih donijeti Zakon o uskrati isplate materijalnih prava zaposlenima u javnim službama čime će njihova egzistencija biti još više ugrožena. Stoga traže donošenje aneksa kolektivnom ugovoru kojim bi se vratili dodaci na staž, plaću i mirovinu od koje se može dostojno živjeti.

Od ponedjeljka djelatnici Mirovinskog su u bijelom štrajku, odnosno usporavanju procesa rada, a na sat vremena tijekom prosvjeda rad je bio prekinut. No, nitko se od građana zbog toga nije bunio, te gužvi ispred Mirovinskog nije bilo. Mirni prosjedi već su održani u Rijeci, Karlovcu, Splitu i Zagrebu, a danas su osim u Puli najavljeni i u Sisku.

U pregovorima s Vladom za kućni kolektivni ugovor bila su sva četiri sindikata, ali su dva manjinska, Sindikat zaposlenih u HZMO-u i Sindikat sporta i rekreacije, na kraju pristala potpisati smanjenje prava koje je time pogodio sve radnike u HZMO-u. Dva većinska  sindikata - NSZMO i Radnički, s time se ne mire te su spremni nastaviti s bijeli štrajkom i sljedećeg tjedna, kao i organizacijom prosvjeda u ostalim gradovima.

Podršku su im dali Sindikat porezne uprave, Sindikat bankarskih i financijskih djelatnika, Sindikat pomoraca i putničkih brodova, Nezavisni sindikat solidarnosti, Sindikat šumarstva i drugi. (Maša JERIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter