Prosvjed branitelja završio nakon 555 dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosvjed hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata ispred Ministarstva branitelja završio je u utorak nakon 555 dana jer su se, kako tvrde organizatori, ispunili uvjeti za njegov prestanak, a prosvjednički šator će se idućih dana razmontirati i preseliti u Muzej Domovinskog rata u Vukovaru.

Jedan od vođa prosvjeda i predsjednik Udruge 100 postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata prve skupine Đuro Glogoški istaknuo je na konferenciji za novinare da je došlo do zaokreta vlasti u odnosu prema braniteljima i stradalnicima, što je bio razlog za prekid prosvjeda.

Šator je postao institucija

Ocijenio je kako je tijekom 555 dana šator ispred Ministarstva branitelja postao institucija jer su razgovarali sa svakim koji je tamo došao. Nećemo govoriti o tome što su sve mnogi radili kako bi obezvrijedili branitelje i njihove obitelji, dodao je.

Prosvjed je počeo 20. listopada 2014. godine jer je Ministarstvo branitelja trebalo biti nositelj aktivnosti i skrbi za branitelje i članove njihovih obitelji, ali "neke su se stvari sustavno 20 godina stavljale pod tepih". Branitelji nikako nisu mogli prihvatiti da se Domovinski obrambeni rat proglasi građanskim, a oni koji su dali najveći doprinos u ratu, hrvatski branitelji, da budu na margini društva. Pokušavali smo 2,5 godine razgovarati sa čelnim ljudima institucija da se počnu rješavati problemi te populacije, ali tog razumijevanja nije bilo, rekao je.

Promjene su se počele događati u zadnjih mjesec dana. "Vidjeli smo da svatko tko dođe ovamo, bude primljen u Ministarstvu i da se s njim razgovara, možda i ne bude riješen njihov problem, ali barem su primljeni", rekao je ustvrdivši kako su branitelji postali sastavni dio Ministarstva, pa će sudjelovati u izradi zakona koji ih se tiču.

Sada su dobili uvjeravanja da će novi zakon o pravima hrvatskih branitelja, na čijem nacrtu rade i hrvatski branitelji, objediniti sva prava, a uvjerili su se u dobru volju da se ti problemi riješe. Također, ljudi zbog kojih su počeli prosvjed, bivši ministar branitelja Predrag Matić i njegovi suradnici Bojan Glavašević i Vesna Nađ, otišli su iz Ministarstva.

Još godine do Ustavnog zakona

Što se tiče Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, pokazalo se da mnogi, nažalost, ne vide opravdanost da branitelji imaju ustavni zakon. Morat ćemo godinama raditi na stvaranju uvjeta da Sabor donese odluku o tome, kaže Glogoški.

"Tko god je na vlasti nema pravo obezvrjeđivati branitelje koji su za Hrvatsku dali svoje živote - oprostit ćemo onima koji su nas nazivali lažljivcima, ali tako da priznaju da su branitelji iznijeli Domovinski rat i stvorili državu. Nitko branitelje ne smije nazivati lažljivcima i smrdljivcima, to se ne smije ponoviti", rekao je. 

Glogoški je najavio da će se svakog 20. listopada okupljati na mjestu prosvjeda, u znak sjećanja na braniteljicu i hrvatskog ratnog vojnog invalida Nevenku Topalušić, koja je preminula prvih dana prosvjeda. Također će se svakog 28. svibnja., na obljetnicu prosvjeda i sukoba s policijom na Markovu trgu, održati sveta misa "u nadi da se nikad neće ponoviti da se na hrvatskog branitelja šalje policajac". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter