Prostorni plan Marcane pod istragom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prostorni plan Opcine Marcana, cije se donošenje cekalo godinama i koji je zbog niza dorada i ponavljanih javnih rasprava vec otprije privlacio pažnju javnosti, odnedavno je pod istragom pulskog Opcinskog državnog odvjetništva.

Nastavak je to izvida koje je odvjetništvo pokrenulo još pocetkom prošle godine, nakon što je na adresu državnog odvjetništva i na adrese svih marcanskih vijecnika, politickih stranaka i raznih ministarstava pristigla anonimna dojava o korupciji i malverzaciji zemljištem u marcanskoj opcini, o cemu je tada pisao i Glas Istre. Prema rijecima opcinskog državnog odvjetnika Aleksandra Puha, odvjetništvo je nakon te dojave otvorilo predmet, no buduci da u to vrijeme Prostorni plan Opcine Marcana nije bio donesen, daljnje postupanje nije bilo moguce, odnosno za to nije bilo osnove.

Postoje li pak nove istrage nad marcanskim prostornim planom, Puh nam nije želio ni potvrditi ni demantirati. Neslužbeno, ali iz pouzdanog izvora, doznajemo da je predmet istrage nekoliko stotina parcela u katastarskim opcinama Marcana, Krnica, Kavran, Rakalj, Filipana i Loborika. Istražuje se, medu ostalim, i prodaja zemljišta u Dugoj Uvali, odnosno pogodovanje odredenim investicijskim fondovima i trgovackim društvima koja su kupovala poljoprivredna zemljišta, a koja su donošenjem prostornog plana potpuno ili djelomicno urbanizirana.

Podsjetimo, nacelnik Marijan Kostešic i procelnik Zlatko Cetina, ujedno koordinator donošenja Prostornog plana, su tvrdnje iz prošlogodišnje anonimne dojave da se pogodovalo raznim lobijima i politickim podobnicima oštro opovrgavali.


Podijeli: Facebook Twiter