Prostor ugodnog življenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvo spominjanje naselja Lupoglav - Castrum Lupoglau - zabilježeno je u dokumentu objavljenom 13. srpnja 1264. godine i u spomen na taj dogadaj ova opcina slavi svoj dan. Tim je povodom održana svecana sjednica Opcinskog vijeca.

Nacelnik Franko Baxa je u prigodnom obracanju naglasio da je Opcina Lupoglav u 17 godina postojanja opravdala svoje utemeljenje, koje se ponajbolje ocituje kroz stupanj komunalne opremljenosti Lupoglavštine, jer je ona od prostora migracije postala prostor ugodnog življenja.

Lani je u komunalne potrebe te programe poljoprivrede i gospodarstva uloženo oko 2,5 milijuna kuna. Od toga je pola milijuna investirano u uredenje Boljuna. Vodu iz javnog vodoopskrbnog sustava od utemeljenja ove opcine dobilo je 95 posto kucanstva. U tijeku je postupak javne nabave za nastavak radova na vodovodnom ogranku od Lupoglava do Bresta. Do konca godine, po nacelniku, voda iz javnog vodovoda, osim u Brestu, mogla bi poteci u Škrljima i Mariškicima.

Nedavno je, nakon izrade detaljnog plana uredenja, dobivena lokacijska dozvola za opskrbni centar u industrijskoj zoni, a u tijeku je izrada projekata za javnu rasvjetu i telekomunikacijsku mrežu. Baxa ocekuje da ce ove aktivnosti privuci investitore koji ce svojim ulaganjima potaknuti zapošljavanje.

Usto, nakon gradnje kanalizacije u Boljunu dobivena je gradevinska dozvola za izgradnju procistaca vrijednog 1,1 milijun kuna. U tijeku je i postupak izrade lokacijske dozvole za kanalizaciju u Lupoglavu te idejnog projekta za onu u Vranji. U skladu s planom gospodarenja otpadom postavljeno je šest "zelenih otoka", a slijedi i sanacija nelegalnih odlagališta smeca.


Podijeli: Facebook Twiter