Prostor u Ciscuttijevoj za 38 tisuća kuna mjesečno

Ulica Sergijevaca 32 (D. MEMEDOVIĆ)
Ulica Sergijevaca 32 (D. MEMEDOVIĆ)

Prije mjesec dana Grad Pula raspisao je natječaj za zakup 13 atraktivnih poslovnih prostora čija je sveukupna mjesečna početna zakupnina iznosila 124 tisuće kuna. No, nakon licitacije, iako nisu zakupljeni svi prostori, prihod će ipak biti za deset tisuća kuna veći. Među njima je najvrjedniji prostor, ako je suditi po početnim cijenama, bio onaj na adresi Sergijevaca 32, površine 262 četvorna metra, koji se nudio u zakup po početnoj mjesečnoj zakupnini od 31.464 kuna, odnosno 120 kuna po kvadratu.

Na zakupnine ide obračun PDV-a

No, bilo je tu još zanimljivih prostora jer na adresi Dalmatinova 1, površine 203 kvadrata, koji se nudio po početnoj mjesečnoj zakupnini od 20.301 kunu, dok se sto četvornih metara u Ciscuttijevoj 18 nudilo po početnoj mjesečnoj zakupnini od gotovo 20 tisuća kuna. Prostor u Laginjinoj 7, površine 389 četvornih metara, nuđen je po početnoj mjesečnoj zakupnini od 11.679 kuna, ali bilo je tu još površinom velikih prostora. Treba imati na umu da se na zakupninu kasnije izračunava i PDV.

Za prostore u Sergijevaca 32, Dalmatinova 1 i Ciscuttijeva 18, na prijavi natječaja trebalo je osigurati bankovne garancije od 250 do 400 tisuća kuna. Usto, u natječaju je napomenuto i da u prostorima Sergijevaca 32, Laginjina 7 i Istarska 2, borave trenutni zakupci koji ih moraju predati Gradu u posjed i tek tada novi ih zakupci mogu preuzeti.

Od 13 ponuđenih prostora na javnoj licitaciji održanoj u Gradskoj palači izlicitirano je njih osam, a ukupna vrijednost njihovih mjesečnih zakupnina iznosi 135,5 tisuća kuna.

Trgovina, osim prehrane i bižuterije

Iako se očekivalo da će prostor u Sergijevaca 32 ostvariti najvišu cijenu, "pobjednik" licitacije je prostor u Ciscuttijevoj 18 jer je za svaki od sto kvadrata postignuta cijena od 380 kuna po četvornom metru, odnosno mjesečna zakupnina dosegla je gotovo 38 tisuća kuna. Iako nam Odsjek za informiranje Grada Pule nije u svom odgovoru naveo tko je "sretni dobitnik", evidentno je da će on za obavljanje trgovinske djelatnosti (osim prehrane i imitacije nakita-bižuterije) trebati dobro potegnuti da bi ostvarivao prihod dostatan za plaćanje ovakve najamnine.

Prostor u Sergijevaca 32, pak, našao je zakupca po početnoj cijeni, tek nešto nižoj od Cisccutijeve 18, odnosno gotovo 31,5 tisuću kuna, a od zakupnine u Dalmatinovoj 1 u gradsku će se blagajnu mjesečno sliti novih 20,3 tisuće kuna, dok će se za prostor u Laginjinoj 7 sliti 11.679 kuna. I dok je šest prostora našlo zakupce po početnoj cijeni, uz onaj u Cisccutijevoj ulici, zainteresirani zakupci nadmetali su se još i za prostor površine 81,2 kvadrata u Istarskoj 2 gdje je postignuta mjesečna zakupnina u iznosu od gotovo 21 tisuće kuna, odnosno 258 kuna po četvornom metru. I u ovom slučaju u prostoru se može obavljati trgovinska djelatnost, osim trgovine imitacije nakita. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter