Proštinska buna sačuvala je obraz Istre

Spomenik glasovitoj Proštinskoj buni (Arhiva)
Spomenik glasovitoj Proštinskoj buni (Arhiva)

U nedjelju na Križu Savez udruga antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije te Općina Marčana obilježavaju 95. obljetnicu glasovite Proštinske bune. Program počinje u 11 sati, a među govornicima će sudjelovati i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Očekuje se oko tisuću ljudi

- Uz Proštinsku bunu obilježavamo i 71. obljetnicu pobjede nad fašizmom. Naša je dužnost da to učinimo i da ljudima, posebno mladima tog kraja, kažemo što se na Proštini događalo. A pitanje je tko će i hoće li itko obilježiti stotu obljetnicu s obzirom da vidimo da je fašizam i danas prisutan na svakom koraku, istaknuo je načelnik Marčane Marijan Kostešić na konferenciji za novinare u Puli.

Tomislav Ravnić, predsjednik istarskog SUAB-a, naveo je da će uz Mesića govoriti i Anton Peruško te izaslanik istarskog župana, nakon čega slijedi kulturno-umjetnički program, a potom i druženje sudionika uz fažol. Organizatori očekuju oko tisuću ljudi.

Proštinska buna, podsjetili su Kostešić i Ravnić, bio je odgovor seljaka, istarskih Hrvata, na fašističko nacionalno i socijalno ugnjetavanje, od čega nisu bili izuzeti ni Talijani drugačijih uvjerenja. Maltretiranje je počelo u veljači, u međuvremenu je buknula i Labinska republika, a sama oružana buna na Proštini pokrenuta je 4. lipnja, da bi bila ugušena 5. lipnja 1921.

- Želimo masovno obilježiti prvi oružani otpor fašistima, upisan u svjetsku povijest, kojim je Istra sačuvala svoj obraz. Taj duh labinskih rudara, proštinskih seljaka i drugih koji su se dignuli na oružje, sačuvan je i danas u Istri i postao je simbol otpora, nade i slobode, zaključio je Ravnić. Otpor slabo naoružanih seljaka slomljen je tek nakon što je fašističkim skvadristima u pomoć pritekla redovna talijanska vojska. U sukobu su poginula tri mještana proštinskih sela, više od 200 sprovedeno je u zatvore, a šest ih je podleglo daljnjem maltretiranju. Sela su potom opljačkana, Šegotići potpun spaljeni, a seljaci primorani na gladovanje, dodao je Kostešić.

Otpor krenuo s Križa

- Proslava se odvija na Križu gdje je bila kovačija i oštarija, tu su se okupljali seljaci i tu je krenula ideja o otporu, rekao je marčanski načelnik. Program će se održati pod pokroviteljstvom Istarske županije.

Na dva sata zatvara se cesta prema Dugoj Uvali

Proslava bi bila primjerenija prije dva mjeseca s obzirom da je otpor seljaka ustalih protiv fašista okončan 5. travnja 1921., no Kostešić je objasnio da se to nije moglo realizirati dok se ne završi rekonstrukcija prometnice Marčana-Križ. Cesta prema Dugoj Uvali je nedavno otvorena, ali će u nedjelju zbog proslave opet biti zatvorena na dva sata pa će se promet odvijati obilaznim pravcima. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter