Prošlost za buducnost u Svetim srcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sastavu brojnih dogadanja u povodu Dana grada Pule te u povodu 110. obljetnice Arheološkog muzeja Istre u petak je u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca otvorena izložba "Prošlost za buducnost". Rijec je o izložbi o svim izložbama - njih ukupno 340, u organizaciji AMI-ja, ili u suorganizaciji muzeja s drugim ustanovama te pojedincima, kao i gostujucim izložbama vanjskih organizatora.

- Od ukupno 340 izložbi kronološkim su redom prikazani svi stalni postavi, i to od utemeljenja Muzeja grada Pule prije tocno stotinu godina, 1902., preko Kraljevskog muzeja Istre 1930. pa sve do današnjeg AMI-ja koji je osnovan 1947. godine te tridesetak povremenih, tematskih izložbi.

No, pred nama su i dalje izazovi, adaptacija muzejske zgrade, postav koji treba biti moderan i zanimljiv, rekao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, isticuci da je muzej prije 110 godina otvoren na Usponu sv. Stjepana, gdje se danas nalazi djecji vrtic.

Autorica izložbe Katarina Zenzerovic naglasila je da ovom prigodom javnosti prvi put predstavljaju izložbe AMI-ja izborom mnogobrojne dokumentacijske grade - od fotografija, razglednica, pisane i tiskane grade, crteža i drugog. Medu najzanimljivijim uracima je Statut pulske opcine napisan 1499. godine, koji je bio dijelom fundusa Kraljevskog muzeja Istre, a danas se cuva u Državnom arhivu u Pazinu.

- Najveci dio fotografija je iz fundusa muzeja, ali tu su i slikovni prilozi iz Javne ustanove Nacionalni park Brijuni, novigradskog muzeja Lapidarium, a dio audio-vizualnog materijala ustupili su Nikola Lorencin i Andrej Bader, kazala je Zenzerovic.

Buduci da je u ovim krajevima prošlost bila prilicno burna - promijenjeno je više vlasti, država i politickih režima, toga nije pošteden niti Arheološki muzej Istre, stoga se njegova dokumentacija i artefakti cuvaju u više država.

Izložbu je otvorio pulski gradonacelnik Boris Miletic. Videozapis je montirao Marko Racan, a za graficko oblikovanje zaslužan je Studio Sonda. (Vanesa BEGIC; snimio Neven LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter